Bier en food CombinatiesBier wordt al heel erg lang gedronken bij de maaltijd, maar wist je dat je er ook fantastisch mee kunt koken? Het kan best lastig zijn om het juiste bier bij de juiste ingrediënten te kiezen, zodat je het optimale uit beide smaken krijgt. In Bier en Food Combinaties leert Stephen Beaumont je hoe je dit doet.

Wie is Stephen Beaumont?

Stephen Beaumont schrijft al bijna dertig jaar over bier en andere dranken en hij zegt in zijn voorwoord ook dat dit boek al zo’n 30 jaar in de maak is. Er zijn andere boeken over bier van zijn hand verschenen en tijdens de maakprocessen van die eerdere boeken begon hij met het organiseren van bier en food proeverijen. Na enige scepsis leek dit toch aan te slaan. En terecht, want waarom zou je niet twee smaken combineren die afzonderlijk van elkaar lekker zijn, maar die gecombineerd elkaars smaak nog verder verstreken. De truc is om de juiste combinaties te vinden en daar helpt Beaumont je in dit boek mee.

Het boek

Het boek oogt mooi stevig, als een werkboek dat lekker vies mag worden. Het begint met een korte geschiedenis over bier en food. Uit gewoonte of traditie drinken we vaker wijn dan bier bij een maaltijd, maar het juiste bier kan net zo’n mooie combinatie opleveren als de juiste wijn. Je leest alles over biertradities, de brouwindustrie in het Oude Egypte, welke invloed het ontstaan van herbergen had op de bier industrie, het commerciële brouwen en hoe bier langzaam los kwam te staan van de maaltijd. Vandaag de dag mag er weer bier gedronken worden bij het eten en wordt het zelfs omarmd door wijnminnende landen als Frankrijk en Italië.

In het hoofdstuk ‘De Essentie Van Bier’ wordt op een eenvoudige manier uitgelegd waar bier uit bestaat en hoe het wordt gemaakt. Belangrijke informatie, want als je smaken wilt combineren moet je weten welke ingrediënten een product bevat. Ook wordt uitgelegd welke invloed bepaalde ingrediënten hebben op de smaak van het eindproduct en hoe daarmee kan worden gespeeld. Zelfs de samenstelling van het water dat wordt gebruikt heeft grote invloed op de eindsmaak, zeker als je weet dat ruim 90 procent van bier bestaat uit water.

Hierna krijg je uitleg over verschillende bierstijlen. Zo heb je onder andere bittere, hoppige ales, donkere en zoete moutbieren, zeer donkere en gebrande bieren en fermentatiebieren. Bij iedere soort staat een uitgebreide uitleg over welke bieren onder deze soort vallen en wat de bijzondere karakteristieken zijn die bij deze soort bier horen.

De recepten

En met al deze kennis gaan we hierna echt koken met bier. De auteur heeft een behoorlijke verzameling mooie recepten opgenomen in het boek waarin bier een hoofdrol speelt. Wat dacht je bijvoorbeeld van biermosterd, een bruine saus van stoutbier of varkensbuik gesmoord in bier met creoolse kruiden. Tussen de recepten door lees je verhalen van chefs die graag met bier koken en over plekken waar de gerechten worden geserveerd. Het recept waarvan mij het water in de  mond loopt is varkensribben met bier een chocolade, maar ook een verfijnder gerecht als zalm (op hop gerookt) met bierhollandaise klinkt fantastisch.

Het boek eindigt met een hoofdstuk vol met bier en food schema’s. Hier kun je heel makkelijk terugzoeken welk bier het goed doet bij welk soort eten en zo kun je dus ook zelf leuke combinaties en recepten gaan bedenken.

Voor wie?

Je zult misschien denken dat Bier en Food Combinaties uitsluitend een boek is voor bierminnende mannen, maar niets is minder waar. Dit is een heel fijn boek voor iedereen die van bier houdt en het leuk vindt er iets meer over te weten. Ook voor mensen die graag experimenteren met smaken en graag nieuwe combinaties proberen is dit een prachtig naslagwerk. Het is deels een kookboek, want het bevat recepten, maar deels ook een kennisbank om dingen in op te zoeken over bier.

Bekijk op bol.com

Bier & Foodcombinaties – Stephen Beaumon – Veltman uitgevers – isbn 9789048315406 – € 25,00