Ching-He Huang is een bekende verschijning in Engelse en Amerikaanse kookprogramma’s. Ze heeft inmiddels tien kookboeken op haar naam staan en werkte samen met grote chefs zoals Ken Hom met wie ze een culinaire reis door China maakte. De serie werd uitgezonden op BBC2 en er verscheen een kookboek met de recepten.
Ching-He Huang (Ching in Engeland) vertelt hoe ze door de jaren heen steeds minder vlees en vis ging eten. Uiteindelijk heeft ze de stap gezet om vrijwel altijd vegan te eten. Dat is mede gekomen door haar vriend die last had van eczeem en gebukt ging onder astma. Hij stapte over op een plantaardig dieet en was binnen drie maanden van zijn klachten af. Dat trok haar over de streep. De lockdown ten gevolge van COVID-19 zette haar nog verder aan het denken. Ze schrijft er uitgebreid over in het begin van haar boek. Soms wordt het wat zweverig maar het is toch de moeite van het lezen waard.

Inkijkexemplaar op Bol.com

Ze heeft al haar kennis van de Chinese, Vietnamese en Japanse en andere keukens in het boek Asian green verwerkt. De genoemde keukens zijn bij uitstek geschikt om vegan gerechten te maken. Er wordt veel gebruik gemaakt van groenten, paddenstoelen, tofu en granen. Naast hoofdstukken met tips, basisrecepten en de voorraadkast leren we ook goed wokken en krijgen we een verklarende woordenlijst. Maar uiteindelijk gaat het om de recepten. Die zijn verdeeld in de volgende hoofdstukken: Begin de dag goed, Spannende soepen, Exotische salades, Snel & makkelijk, Warm & troostend, Om te delen en als laatste Voor de zoetekauw.

Het zal duidelijk zijn dat je wat boodschappen moet gaan halen bij de goede Aziatische supermarkt. Ik kan me ook zo voorstellen dat je er al veel van in huis hebt. Als je de eerste keer het boek doorbladert dan zou je de indruk kunnen krijgen dat de ingrediëntenlijsten nogal lang zijn. Dat is vaak schijn. Toegegeven, er zitten veel verschillende ingrediënten in een gerecht maar het zijn veelal kleine dingen zoals een eetlepel sojasaus of een scheutje chiliolie en nog veel meer. Het is een kwestie van goed lezen en alles klaarzetten. Het gerecht zelf staat dan rap op tafel.

De titels van de recepten maken erg nieuwsgierig en je zult zien dat je er al snel aan het lezen bent. Zo zag ik kachumber met een Chinese touch. Wat is kachumber? Het klinkt als een ingrediënt maar het is een salade op basis van komijn, sjalotjes, radijsjes, tomaten en komkommers en je kunt hem vooraf maken. Het klinkt heerlijk en als Ching er haar Chinese touch aan toevoegt dan is het helemaal smullen geblazen. De Japanse handrolletjes met tofu, paddenstoelen en ingelegde groente zijn een geweldig idee. Eigenlijk zijn het grote sushi’s die je zelf aan tafel samen kunt stellen. Je kunt dus enorm variëren. Het hoeft niet mooi want lekker is belangrijker. Ook uitstekend geschikt voor (kinder)feestjes dus.

Het boek bevat 100 overheerlijke recepten maar het lijken er veel meer. Dat komt doordat de recepten inspireren en je aanzetten tot vooral uitproberen en je eigen draai eraan geven. Zo zie je een meer dan overheerlijke gepaneerde bloemkoolsteak met een citroen-gembersaus. Ja, die saus kun je natuurlijk ook bij andere groente eten. Net als de gochujang-dressing die gebruikt wordt over de salade van spinazie, little gem, radijs & tomaat. Soms is een gerecht ook erg simpel en snel te maken. Zoals de soep van shiitakes, miso, spinazie en tofu. Als er een echt specifiek ingrediënt gebruikt wordt dat wellicht niet bij iedere Aziatische winkel te koop is dan krijg je een alternatief. Zo is er een geweldige goudennaaldsoep met wortel & rettich. Met gouden naalden worden hier tijgerlelieknoppen bedoeld. Je kunt ze vervangen door shiitakes of bamboescheuten uit blik. Maar het maakt wel nieuwsgierig en als je een goed gesorteerde Aziatische supermarkt hebt (of online) dan wil je ze vast een keer proberen.

Ik kan me niet voorstellen dat je vlees of vis zult missen als je gerechten maakt uit Asian green. Het is allemaal zo spannend en zo heerlijk dat je vast en zeker zult gaan experimenteren. Van begin tot eind smullen!! Nog afgezien van de prima prijs/kwaliteitverhouding.

Asian green | Ching-He Huang
Becht | €20,99
ISBN 9789023016830