Rukmini Iyer is de koningin van de bakplaatrecepten. Na de succesvolle kookboeken De groene bakplaat, De snelle bakplaat, De wereldse bakplaat en tussendoor ook nog even De groene barbecue, mogen we ons nu verlustigen aan De zoete bakplaat. Zoals we uit haar bakplaatboeken weten neemt ze de term ‘bakplaat’ niet al te nauw. Een muffinvorm, een ovenschaal, een cakevorm of een braadslee. Het is allemaal goed.
In plaats van maaltijden zien we in De zoete bakplaat allerlei lekkers om van te snoepen. Ook deze keer heeft de schrijfster het weer heel slim aangepakt. In de verschillende hoofdstukken (zie voor de index het inkijkexemplaar) begint ze met een basisrecept. In het eerste hoofdstuk plaatcakes zien we de basisplaatcake en krijgen we op dezelfde pagina ook een veganversie, een glutenvrije en een diabetes-vriendelijk recept.

De rest van het hoofdstuk bestaat uit allemaal variaties op dat ene basisrecept. En die variaties betreffen niet alleen de topping of de vulling maar ook de gebruikte ingrediënten. Zo kan het zijn dat ze bloem vervangt door amandelmeel. Of de boter door olijfolie. Zo kun je eindeloos voortborduren op dat ene basisrecept. En zo gaat het in alle andere hoofdstukken ook.
Bij alle recepten staat een fijne foto van het eindresultaat. Ik krijg sterk de indruk dat Rukmini niet zo van opsmuk gediend is. De foto’s geven een normaal beeld van hoe het gebak uit de oven komt. Geen poespas of tierelantijnen. Dat geeft je al snel de indruk dat geen enkel recept te hoog gegrepen is. Zelfs niet voor de beginnende bakkers onder ons.

Haar motto is dan ook ‘minimale inspanning en een maximale smaak’. Dat lijkt uitstekend gelukt. Naast de zoete recepten zoals cupcakes met rozemarijn en lemoncurd, galette met appel, cheddar en kruidnagel, cakejes met marsepein, citroen en kardemom en mengelmoesbroodjes met chocolade, amandel en rozijn zien we ook een aantal hartige recepten.  Courgettemuffins met chili-halloumi of deegballetjes met rozemarijn-knoflookvulling (en camembert en mozzarella) en nog veel meer. Haar fantasie lijkt geen grenzen te kennen. Rukmini gaat het vooral om de smaak. Soms is die heel uitgesproken en soms heel subtiel zoals in de vanillecake met laurier.

En dan zeg ik wel dat De zoete bakplaat alleen snoeperijen bevat maar dat is natuurlijk niet zo. Want bak eens bolletjes met parmezaan en parmaham. Daar hoeft alleen nog een kom soep bij en de maaltijd is klaar. Bovendien laten die bolletjes zich uitstekend invriezen. Dan heb je een makkelijke maaltijd op een drukke dag.
In veel kookboeken kom je recepten tegen waarvan je denkt ‘oh ja, die ken ik wel en heb ik eerder gezien’. Dat is bij De zoete bakplaat totaal niet het geval. Wellicht dat je een basisrecept kent maar de variaties zijn allemaal nieuw en hoogst origineel.

Na ieder boek van Rukmini Iyer denk je dat ze nu wel klaar is met het bedenken van nieuwe recepten. En iedere keer weer blijkt dat ze nog altijd een schijnbaar onuitputtelijke voorraad nieuwe ideeën heeft. De zoete bakplaat is wederom een niet te missen kook- en bakboek geworden. Je krijgt alvast een aantal recepten cadeau in het inkijkexemplaar.

De zoete bakplaat | Rukmini Iyer
Becht | €21,99
ISBN 9789023016878