Het kookboek Tasty Asia van Filip Poon

Link naar inkijkexemplaar op Bol

Het kookboek Tasty Asia trakteert ons op 65 Aziatische recepten uit verschillende Oost-Aziatische landen. Van Japan tot China, Korea en Thailand. In het voorwoord van het boek komen we weinig tot niets te weten over Filip Poon behalve dat hij bij zijn opa en oma altijd Aziatisch eten kreeg en daar enorm naar uitkeek. Omdat het toch wel leuk is om te weten wat de schrijver van een boek drijft even wat achtergrondinformatie.

Filip heeft Chinees-Zweedse roots. Hij is geboren en getogen in Zweden en groeide op met zowel de Zweedse als de Aziatische keuken. Hij deed in 2015 als 18-jarige mee aan Masterchef Zweden en maakte daar diepe indruk op de jury met een gerecht dat werd bestempeld als een van de beste gerechten uit de geschiedenis van Masterchef.
Na afloop van het programma werd hem een baan aangeboden in een van de restaurants van een jurylid. Kort daarna werd hij lid van het Stockholm Culinary Team. Een team van chef-koks en banketbakkers die een unieke inzending creëren voor de Bocuse d’Or. De Culinaire Olympische Spelen. Hij heeft zichzelf leren koken via YouTube. Zijn kanalen op TikTok, YouTube en Instagram zijn uitermate populair en hij is nog regelmatig op de Zweedse televisie te zien. Inmiddels heeft hij al een behoorlijk aantal jaren ervaring als chef-kok in vooraanstaande restaurants in Zweden.

In Tasty Asia zie je in de inleidende teksten boven de recepten dat Filip probeert mensen te inspireren zodat ze met plezier de keuken ingaan. Het boek bevat vier grote hoofdstukken met ertussendoor pagina’s waarin hij van alles uitlegt over basisbenodigdheden, specerijen, rijst, stomen (ook als je geen stoompan hebt), wokken en nog veel meer. De hoofdstukken die we zien zijn Voor- en bijgerechten, Streetfood, Doordeweeks en als laatste Weekend. Aan het begin van ieder hoofdstuk zien we een lijst met de recepten die we kunnen verwachten.

In het weekend maken we iets uitgebreidere gerechten dan doordeweeks maar het blijft allemaal prima te doen. Zelfs voor de wat minder ervaren thuiskok. We maken gestoomde vis met limoen of zoetzuur varkensvlees en ook heerlijke kipspiesjes met pindasaus. Nu zul je denken, kipspiesjes met pindasaus is dat nou zo bijzonder? Jazeker want Filip Poon heeft een ernstige pinda-allergie en maakt zijn ‘pindasaus’ dus niet met pinda’s maar met andere noten. Het hoofdstuk Voor- en bijgerechten bevat heerlijkheden als pittig-zoete Koreaanse tofu, Mayak Gyeran (verslavend lekkere in sojasaus gepekelde eieren), Thaise garnalen op een bedje van Chinese kool en zo gaat het maar door.

We zien veel mooie foto’s van de gerechten en af en toe een foto van Filip zelf. Soms samen met een broer of zus want die proeven alles wat hij maakt. Tasty Asia eindigt met een totaaloverzicht van de recepten. Je zult bij het bekijken daarvan wellicht denken dat je een behoorlijk aantal gerechten al kent, maar laat je vooral verrassen door Filip want hij weet vrijwel overal een originele draai aan te geven. Tasty Asia gaat in de kast met favorieten.

Tasty Asia | Filip Poon
Becht | €26,99
ISBN 9789023017288