Wie een liefhebber is van stedenbezoek kent ongetwijfeld time to momo van de stedengidsen, apps en veel meer. Time to momo  is het gevoel dat je tijdens je stedentrip krijgt als je de stad leert kennen als een local.De stedengidsen en apps bevatten wandelingen, tips en uitgebreide informatie over de desbetreffende stad. Die informatie wordt verzameld door ‘time to momo locals’. Dat zijn mensen die daadwerkelijk in een bepaalde stad wonen en die op hun duimpje kennen. In samenwerking met de ‘time to momo locals’ is het boek Stedenlust, kookboek van je favoriete steden samengesteld. Van Dublin tot Milaan, van Boedapest tot Stockholm of van Valencia tot Marrakech. Ze staan er allemaal in.

Wellicht ben je weleens in een van die steden geweest of staan ze nog op je bucketlist voor als we straks weer vrijuit kunnen reizen. In het eerste geval is het heerlijk om via Stedenlust nog eens door een stad te dwalen. In het tweede geval kun je je met dit boek fijn voorbereiden en voorpret hebben. Iedere stad wordt uitgebreid belicht. De locals beschrijven de eetcultuur en bijzondere restaurants of andere eetgelegenheden. De vele foto’s van de steden en hun inwoners vertellen de rest. Daarnaast zijn er uiteraard de recepten en ook die zijn voorzien van heerlijke foto’s. We maken tortilla met groene asperges en pan con tomate uit Bilbao. Of wat dacht je van kroketjes met bakkeljauw uit Lissabon. Liever eerst een aperitief? Dan maken we een bellini met rozemarijn uit Venetië.

Na de inhoudsopgave met de hoofdstukken lunchgerechten, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en zoet en als laatste drinks volgen een aantal menusuggesties. Bijvoorbeeld voor een Italiaans diner voor twee of een zondagse familielunch. Je hoeft het niet zelf te bedenken en krijgt het kant en klaar aangereikt. Aan het einde van het boek staan een index op alfabet en een lijst met de maar liefst 35 steden die we bezoeken. Dromen van New York of Tokio. Of ga je liever naar Florence of Rotterdam? En vervolgens kun je ook nog lekker eten.

Een mooi groot boek met schitterende foodfoto’s van Tal Maes die ook, in samenwerking met de locals, verantwoordelijk is voor de receptuur . Daarnaast nam hij ook de foodstyling voor zijn rekening. Zolang we nog niet kunnen reizen kun je toch genieten van je favoriete steden. Je krijgt een goede indruk via het inkijkexemplaar. Al met al is het een erg fijn boek.

Stedenlust | Tal Maes
Mo’Media | €30
ISBN 9789493195134