Het is inmiddels wel een indrukkende serie kookbijbels aan het worden.  De nieuwste is de Taartbijbel. Alle kookbijbels zijn gemaakt door mensen die expert zijn op hun vakgebied en de Taartbijbel kon haast niet anders dan gemaakt worden door Hans Spitsbaard, de winnaar van het vijfde seizoen van Heel Holland Bakt. Zijn passie en zijn kennis en kunde als het gaat om taarten bakken deelt hij met ons in zo’n 100 recepten. En ja, er zijn ook hartige taarten. Ben je van plan een bruidstaart te bakken? Dan vind je in de Taartbijbel een echte klassieke bruidstaart.

Taartbijbel is een enorme bron van informatie die je eerst op je gemak moet lezen. Want er valt zoveel te vertellen over taarten, ingrediënten en niet te vergeten de versieringen. Die maken we zelf. Van macarons tot veertjes van chocolade of rozen van marsepein. In het hoofdstuk basisrecepten worden recepten voor advocaat, botercrème, banketbakkersroom, amandelspijs en nog veel meer gegeven. Heb je weleens zelf soesjes gemaakt? Met de Taartbijbel erbij gaat je dat lukken.

Zoals we gewend zijn van de kookbijbels wordt alle informatie stap voor stap gegeven. Eerst hoofdstukken met veel gebruikte ingrediënten, de tips en het keukengerei. Vervolgens de How-To’s en de Basisrecepten.

En dan komen de taarten zelf. Een lust voor het oog. De chocolademoussetaart van drie kleuren chocolademousse met een krokante bodem is een feest! Maar ze zijn allemaal even prachtig en vooral heel lekker. Ondertussen leer je van alles. Want voor bijvoorbeeld de bokkenpootjestaart met advocaat moet je natuurlijk bokkenpootjes maken. De pannenkoeken-tiramisutaart kan echt iedereen maken. De vacherin glacé (een witte schuimtaart met frambozen-sorbetijs en vanilleroomijs) is een plaatje om te zien. Ook de hartige taarten mogen er zijn. Wat dacht je van een Pie van rendang met sajoerboontjes en zoetzure komkommer. Verliefd ben ik op de Einsiedler Ofeturli. Een taart naar Zwitsers recept met een aardappeldeeg als bodem en gevuld met gerookte spekreepjes, ui, eieren en Appenzeller (kaas).

Als je door het boek bladert zie je alleen maar foto’s van taarten die kunststukjes lijken. En toch, als je bij de basis begint en alles goed doorleest dan denk ik dat je met een beetje bakervaring de taarten allemaal aandurft. De zeven hoofdstukken met taarten zijn: Klassiekers, Hollands, Frans, Vruchten, Hartig, Feest en Werelds. Bij vrijwel alle recepten staan extra aanwijzingen en tips.

Wie dit boek in handen heeft wil nog maar één ding en dat is een taart bakken. Keus genoeg!
Hans Spitsbaard heeft met de Taartbijbel een klassieker afgeleverd.

Taartbijbel – Hans Spitsbaard – Carrera Culinair – ISBN 9789048847266 – €31,99