Eindelijk is hij er dan,  het kookboek van Vette sletten aka Dorothy Porker. Hoe je het ook went of keert, de culinaire wereld kon met geen mogelijkheid meer om haar heen. En dat is allemaal in zeer korte tijd en sneller dan een courgette groeit van de grond gekomen. Hoe dat allemaal zo gegaan is lees je in de inleiding. Nadat je het prachtige voorwoord van Vanja van der Leeden gelezen hebt. We krijgen daarna eerst een inkijkje in de voorraadkast en direct valt het op dat we het advies krijgen toch vooral niet zo moeilijk te doen. Dat is een klein beetje de rode draad in het boek. Doe toch effe niet zo ingewikkeld mensen. Neem het nou allemaal eens met een korreltje zout. Er is maar 1 ding belangrijk en dat is lekker eten. Op wat voor manier dan ook maar laat dat vooral jouw manier zijn. Want het leven is al ingewikkeld genoeg.

In het ‘handig om te hebben’ hoofdstuk staan slechts 2 keukenmachines die fijn zijn om te hebben maar dat is zeker geen must. De rest is klein spul dat iedereen vast en zeker in huis heeft. Weinig pretenties dus en dat is helemaal prima. In veel doorsnee kookboeken staan dingen waarvan je denkt ‘had ik zelf ook kunnen bedenken’.  Maar Nomnomnom is geen doorsnee kookboek en je komt dan ook vooral zaligmakende gerechten tegen die je zelf helemaal niet bedacht zou hebben. De originaliteit spat ervan af. Ja, er staan ook wel wat algemene zaken in. Zoals hoe je rijst moet koken of hoe je patat bakt. Daar blijft het dan ook wel zo ongeveer bij.

De meest bijzondere combinaties en recepten zien we. Rendangkoekjes zonder rendang. Of een pangsit burger omdat ze zich zo ergerde aan dat kleine prutje vulling in een doorsnee pangsit. De Bob rösti is te leuk en te lekker! De Curry laksa is wel wat werk maar absoluut de moeite waard. De rendang bitterballen zullen in de vriendenkring een absolute must worden. Uitermate eenvoudig maar volgens Dorothy de allerlekkerste gefrituurde kip is het recept van haar oma. Van een heel andere orde zijn de köttbullar-burgers die gebaseerd zijn op de Zweedse balletjes maar dan wel een stuk lekkerder. Bij veel recepten staat ook nog een kleine variatie waardoor je eigenlijk meer dan 50 recepten krijgt. Wil je de hele inhoud zien kijk dan naar het inkijkexemplaar op Bol.com.

Er zijn zaken die dit boek tot een vorm van kunst verheffen. Dat zijn ten eerste de inmiddels beroemde foto’s van Dorothy. Foodart zou ik het willen noemen. Als ik een restaurant had dan hing ik de hele zaak vol met haar foodfoto’s. Kijk voor voorbeelden op haar Instagram.
Wat ook opvalt is haar soms subtiele humor waarbij je vaak ook hardop moet lachen. Het eerste recept is Take-out bestellen. Simpelweg een opsomming van wat ze zelf graag bestelt. En koop je eens een ingrediënt kant en klaar? Niet zo moeilijk over doen. Dorothy kijkt wel even de andere kant op. We tellen geen calorieën en trekken ons van ‘hoe het hoort’ helemaal niets aan. En overal dat dikke humorsausje overheen.

Wat we hier zien is een typisch voorbeeld van de nieuwe generatie die aan komt stormen die, of je dat nou leuk vindt of niet, een steeds grotere stempel zal zetten op de culinaire wereld. We zien het bij jonge chefs en we zien het in kookboekenland. Zo gaat dat nu eenmaal in de wereld. Ouder en ouderwets doet een stapje opzij en nieuw en vernieuwend komt daarvoor in de plaats. En hoe gelukkig zijn wij dat we daar getuige van mogen zijn.

Nomnomnom is het ultieme cadeauboek voor jezelf en voor anderen. Petje af!!

Nomnomnom | Dorothy Porker
Fontaine Uitgevers | €24,99
ISBN 9789046827611