Rukmini Iyer scoorde een enorme hit met De groene bakplaat en nog vier bakplaat kookboeken. Recensies daarvan kun je vinden op Kookboekennieuws. Nu ligt er de opvolger van De groene bakplaat, namelijk Het groene kookboek. Ook hierin vind je nog steeds bakplaatrecepten maar daarnaast ook eenpansgerechten of super snelle pastamaaltijden.

Het groene kookboek

link naar Bol.

De 75 vegetarische of vegan recepten zijn voor een groot deel ook glutenvrij. Het concept van de bakplaat revolutie, koken met minimale inspanning en maximaal resultaat, blijft overeind. In zeven hoofdstukken vind je voedzame gezinsmaaltijden, batchkoken (één keer koken, meerdere keren eten), vandaag koken en morgen als lunch, ovengerechten en maaltijden die in maximaal een half uur op tafel staan.

Rukmini’s achtergrond, een mix van Engeland en India, vind je onmiskenbaar terug in de recepten: curry, dal, mac & cheese en pastei staan gebroederlijk naast elkaar. De meeste gerechten zijn, zoals gezegd, plantaardig. Dat is niet alleen vriendelijk voor de aarde maar is ook goed voor de portemonnee. Sommige recepten uit Het groene kookboek verschenen eerder in haar £1-per-portion column in The Guardian.

Een leuke (en handige!) extra is het hoofdstuk met maaltijdplannen. Eentje voor elk seizoen met een hele week aan recepten, inclusief prepplannen. En per seizoen een feestmenu met planning om zonder stressen samen met gasten van te genieten.

Hierna krijg je zo maar een greep uit de verschillende hoofdstukken om je een idee te geven hoe veelzijdig Het groene kookboek is. De ene dag noedels met citroengras, kurkuma en tofu en de volgende dag stop je de kurkuma-citroengrastofu tussen een stokbroodje met pindakaas en koriander als lunch.
Gepofte aardappels met een prei-cheddar-mosterdvulling waarvan je een dubbele portie invriest. Tagliatelli met champignons, tomaat en spinazie die in maximaal een half uur op tafel staat. Nog zo’n snelle gezonde maaltijd? Wat dacht je van kikkererwt-bloemkool-kokoscurry met platbrood.
De gebakken ricotta met crispy tijmkrieltjes, witte asperges en citroen blijkt stiekem toch met groene asperges te zijn volgens foto en ingrediëntenlijst. Is ook veel makkelijker want die hoef je niet te schillen. De pasta-bake met aubergine en kaas lusten zowel volwassenen als kinderen en de oven doet het meeste werk. Bij de zomerse barbecue serveer je een watermeloen-tomaat-komkommersalade Indiase stijl. En als de herfst begint (of de zomer op zich laat wachten) is er comfortfood zoals de risotto van flespompoen met een knapperige salie-hazelnoottopping.

Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar ik raad je aan om het boek gewoon zelf in huis te halen. Het zal waarschijnlijk op het aanrecht blijven staan om veel uit te koken. Kijk vooral in het inkijkexemplaar!

Het groene kookboek – Rukmini Iyer – uitgever Becht – ISBN 9789023017301 – € 25,99 (tot 12 juli € 20)