De makkelijke bakplaat is alweer het zesde boek van de onvolprezen Rukmini Iyer. Naast het boek De groene barbecue verschenen er vijf ‘bakplaatboeken’. Die waren allemaal even succesvol.
De titel zegt het al, de gerechten in De makkelijke bakplaat zijn inderdaad allemaal even simpel om te maken. En vaak ook snel. Al zijn er ook gerechten die een lange tijd in de oven nodig hebben. Omdat je er in die tijd geen omkijken naar hebt blijft het makkelijk. Ook nu weer is het woord bakplaat synoniem voor ovenschaal, pan en braadslee. Alles wat ovenbestendig is kun je gebruiken. Als de ingrediënten maar niet gestapeld worden want dan stuur je het garingsproces in de war.

Wat zo bijzonder is in De makkelijke bakplaat zijn de infographics aan het begin van ieder hoofdstuk. Dat zijn twee pagina’s met een aantal kolommen. Die kolommen zijn gevuld met tekeningen van ingrediënten. Je kiest uit iedere kolom een ingrediënt en de samenstelling van je bakplaat is klaar. Je snapt wel dat je op die manier een eindeloos aantal combinaties kunt maken. Uiteraard krijg je ook de recepten die Rukmini buiten deze infographics om heeft bedacht. Voorbeelden van hoe dat er allemaal uitziet vind je in het inkijkexemplaar. Daar moet je echt even naar kijken.

Na de pagina’s met infographics volgen de baktijden van de hoofdingrediënten. Zo zie je bij vis dat filets korter in de oven moeten dan een hele vis. Dat zal duidelijk zijn. Soms moet je eerst rijst of pasta koken voor het op de bakplaat gaat. Maar dat mag de pret niet drukken. Als de pasta eenmaal gekookt is maak je bijvoorbeeld in een handomdraai spaghetti florentine met chorizo en ei. Een braadslee gevuld met aubergine, pompoen, halloumi en bulgur kan direct samengesteld worden want de bulgur neemt dan tijdens het koken alle lekkere smaken op. Er is ook een hoofdstuk Gebakken fruit. Daar zien we heerlijke desserts als nectarines met amaretti of gekruide peren met amandel-crème fraîche. Echt heel lekker allemaal.

Maar de hoofdgerechten uit het boek stelen de show. Zoals gestoomde zalm met broccoli en limoendressing. Een recept waar de dressing de vrij eenvoudige combinatie van vis en groente echt tot iets bijzonders maakt. Maar alle recepten zijn om te zoenen. Zoals de kip met venkel, citroen en mosterdmayo of de sesam-gembergehaktballetjes met paksoi en rode rijst.
Ook de foto’s zijn weer van grote klasse. Bij ieder boek van Rukmini Iyer denk ik dat het deze keer echt mijn favoriete Rukmini is. Maar bij De makkelijke bakplaat weet ik het zeker.
Aanrader!

De makkelijke bakplaat | Rukmini Iyer
Becht | €24,99
ISBN 9789023016915