In mijn zoektocht naar recepten met zuivelvervangers verdwaalde ik toch iets te vaak tussen de vegan recepten. Minder vlees eten dat bevalt mij wel. Dat doe ik al jaren. Veel groente, hartstikke gezond, lief voor mijn buik en het milieu. Allemaal prima. Maar elke dag echt hardcore vegan worden? Ik draag graag een steentje bij aan een betere wereld, maar een dag zonder kaas is een dag niet geleefd denk ik dan. Met veel van de vegan recepten had ik dus maar weinig op. Zoveel rare ingrediënten waar ik soms nog nooit van had gehoord. Met dit boek Every Day Vegan ging er eindelijk een nieuwe wereld voor mij open met makkelijke en ook hele lekkere vegan recepten.

Lenna Omrani neemt je zachtjes mee aan de hand en vertelt heel lief hoe ze stapje voor stapje de dierlijke producten in haar dagelijkse eten verving door plantaardige. Misschien eet je nu bijvoorbeeld iedere ochtend een bakje yoghurt met fruit? Dan is het zeker geen straf en ook niet heel erg moeilijk om deze eens te vervangen met haar vegan recept voor ‘lemon poppy seed overnight oats’. Maanzaad, citroen, havermout en oh, chia zaadjes. Die ken ik. Het ziet er fantastisch lekker uit. Er staan mooie foto’s naast de recepten. Ook geeft ze aan of het recept gluten- en/of sojavrij is. Superhandig. En wil je in het weekend een speciaal verwen ontbijtje met spinazie pannenkoeken of wentelteefjes? Ja, heel erg graag. Dat klinkt toch geweldig? Goh, is dat dan ook vegan? Ik was echt verbaasd.

Nu het ook weer wat frisser wordt buiten, smacht ik naar heerlijke soepen en groente curry’s. En ik wil alle recepten die Lenna ons hiervoor geeft gaan proberen. Of het recept voor die wonderschone bietenravioli. Daar imponeer je echt mee aan tafel! Haar recept voor een zoete aardappel pindasoep staat bij mij nu te pruttelen op het fornuis. Het vegan recept voor een Indiase ‘butter chicken’, inderdaad bewust tussen aanhalingstekens, deed mijn kokshart toch echt even sneller kloppen. Heel slim hoe ze daar een vegan variant van maakt. Bij het recept voor de vegan ‘kaas’ fondue kon ik mijn nieuwgewonnen vegan enthousiasme niet meer beteugelen en werd het boodschappenlijstje voor komend weekend verscheurd en een nieuwe inkooplijst gemaakt.

Overigens geeft de schrijfster in de inleiding van haar boek ook slimme inkooptips voor een vegan voorraadkast en ook hoe je goed vegan kan bakken. Want je gebruikt geen boter en ook geen eieren als je vegan bent. Hoe bak je dan? Ook daar vertelt Lenna ons gelukkig heel goed over. Als liefhebber van zoet kun je je hart ophalen met onder andere haar recept voor een pindakaas-karamelmousse of een hele fijne warme appelstrudel. Wel na een flinke boswandeling, want vegan eten is natuurlijk niet zonder calorieën. Ik denk bij vegan eten trouwens niet zo vaak aan stoere mannen, want die zetten we liever weg achter een rokende BBQ. Maar dat is natuurlijk ook weer zo’n ouderwetse misconceptie. Met een dikke knipoog geeft Lenna ons daarom in het laatste hoofdstuk een vrolijke toegift met vegan man food! Smokey vegan burgers of een beer chilli? Kom maar op!

Ik koos meteen al verschillende gerechten uit dit prachtige boek die zeker deze kerst bij ons op tafel gaan komen. Heel enthousiast besloten dat we nu minimaal 2 dagen per week een vegan dag erin gaan gooien. Misschien wel meer. Eigenlijk maakt dit boek met vegan recepten mij nieuwsgierig naar meer. Mocht je nu ook eens willen onderzoeken of vegan eten wel bij je past, op een zachte, smakelijke, makkelijke en vooral niet te opdringerige manier, dan is Every Day Vegan het boek waarmee je zou kunnen beginnen. 71 heerlijke recepten waarvan je niet gelooft dat alle recepten toch echt vegan zijn. Ik vind het echt heel knap gedaan. Aan alle hardwerkende chefs in horecaland, weet je niet wat je voor vegans op je menu moet zetten? Koop dan vooral dit boek! Geweldige inspiratiebron.

Every Day Vegan | Lenna Omrani
Kosmos Uitgevers
ISBN 9789021581309