Madame Jeanette kennen we als een pittige gele chilipeper die veel gebruikt wordt in de Surinaamse keuken en die een licht fruitige, maar zeer pittige smaak heeft. En nu is Madame Jeanette ook het eerste boek van Raghenie Bhawanie. Op de omslag lezen we dat ons simpele Surinaamse groentegerechten met pit worden beloofd.
Voor we aan de recepten beginnen, is het goed om stil te staan bij de korte geschiedenisles die Raghenie geeft over Suriname en de uitleg van de vele smaakmakers uit het land. Zo schrijft ze: “om de filosofie achter mijn recepten te begrijpen, moet je snappen waar ik vandaan kom”. De smaakmakers zijn ingedeeld op afkomst. De Surinaamse keuken is een smeltkroes van mensen uit allerlei windstreken dus je vindt dan ook smaakmakers uit de Surinaamse, Creoolse, Chinese en Javaanse keuken. Deze uitgebreide beschrijving is een pluspunt in het boek, want voor mensen die niet zo bekend zijn met de Surinaamse eetcultuur kan het nogal overweldigend zijn om zelf thuis aan de gang te gaan met deze keuken. De begeleidende foto’s van de smaakmakers geven je nog wat meer houvast wanneer je in de toko spullen wil gaan inslaan om te starten met de recepten.
De dingen waar ik blij van word in een kookboek zijn allemaal te vinden in Madame Jeanette. Het is een boek met een eigen verhaal, een eigen stem. De stem van Raghenie, waarbij haar eigen manier van schrijven opvalt (in positieve zin). Elk recept heeft een persoonlijke introductie en leert je nog meer over Suriname en het eten. Het zit bomvol met smakelijke foto’s en we leren de eetcultuur kennen door de vele achtergrond- en informatieve verhalen die bij elk hoofdstuk zijn geschreven. Dat zijn er nogal wat, want in totaal zijn er 15 hoofdstukken. Van broodjes, bami, tot aan tjatnie (chutney). Uiteraard is er ook nog ‘roti en dahl’ en ‘drankjes’ en ‘zoet’ ontbreken ook niet. Een overzicht van alle hoofdstukken vind je in het inkijkexemplaar.
Groenten spelen de hoofdrol in dit boek en die zien we dan ook volop terug. Dat betekent niet dat het geheel vrij is van vlees en vis, maar het overgrote deel is dat wel. De ondertitel geeft aan dat het gaat om simpele Surinaamse groenterecepten. Maar wat is de definitie van simpel? De ingrediëntenlijst is in de meeste gevallen langer dan we gewend zijn in Europese kookboeken. Wellicht is dit ook één van de redenen waarom het voor veel mensen een drempel is om zelf aan de slag te gaan met de Surinaamse keuken.
Met Madame Jeanette erbij gaan al die heerlijke gerechten zeker lukken.
Madame Jeanette | Raghenie Bhawanie | Nijgh & Van Ditmar |ISBN 9789038812960 | 34,99 euro