Salade freak is het eerste boek van Jess Damuck en het is de moeite waard want het is een verfrissend boek met 100 recepten voor heerlijke salades. Op de cover staat het woord kleurrijk en dat is het ook; van vormgeving, de foto’s tot de inhoud van de salades.

Het voorwoord is geschreven door Martha Stewart (tv personality en ze heeft diverse kookboeken op haar naam staan). Het voorwoord is niet voor niets door haar geschreven.
Jess Damuck heeft in verschillende hoedanigheden voor haar gewerkt en een van Jess Damuck’s favoriete bezigheden was het bereiden van de lunches die volgden op bezoeken aan de streekmarkten om voor die dag de beste ingrediënten te kopen.

Ze trof voorbereidingen door bijvoorbeeld noten te roosteren tot die de perfecte kleur hadden en ze maakte unieke dressings. Zo werd salades maken voor Jess Damuck iets van een kunstvorm.
Op een gegeven moment kwam in haar carrière de nadruk te liggen op foodstyling en ging ze nadenken over de zichtbare composities en ook over de culinaire aspecten. En zo is dit boek geworden tot wat het is.
In Salade freak vind je salades gebaseerd op de seizoenen. Salades als ontbijt, lunch en bij- en hoofdgerechten. Ook deelt Jess Damuck af en toe tips over foodstyling om je opgemaakte borden er mooi uit te laten zien.
Salade freak kun je zien als een handleiding om meer groenten te eten zonder dat dit gaat vervelen.

De hoofdstukken zijn goed ingedeeld. Zo vind je een hoofdstuk over wat je in je voorraadkast zou moeten hebben en wat handige hulpmiddelen of gereedschappen zijn om in huis te hebben.
Niets moet, ook al heb je maar een gedeelte ervan, je kunt altijd overwegen om je verzameling uit te breiden als je daaraan toe bent.
Bij ieder recept is duidelijk aangegeven wat je vers nodig hebt, of je wel of geen zuivel nodig hebt en wat je uit je voorraadkast moet halen.

Een salade als ontbijt, dat bedenk je niet zo gauw. Toch vind je leuke recepten zoals bijvoorbeeld gekookte eieren, radijs en dukkah; een mengsel wat je zelf makkelijk kunt maken en waar verderop in het boek een recept van wordt gegeven. Of citrusvruchten met een granola, eenvoudig en lekker.

Zo vind je tevens een recept voor een salade als bijgerecht: geroosterde krieltjes met radijs en bieslookboter. Heel toegankelijk en niet moeilijk om te maken. Ook klassiekers vind je in het boek zoals de salade niçoise.
En wil je je laten inspireren om iets maken dat minder voor de hand ligt dan staat er een recept in van op thee gerookte kip met bittere bladgroenten. De kip wordt door het roken mals van binnen en glanzend van buiten.

Aan het einde van het boek staat een overzichtelijke index met diverse dressings ingedeeld op zuur of romig. Daarnaast vind je nog recepten om in te maken, te bakken en wat knapperigs en krokants om aan salades toe te voegen. Al met al een erg leuk boek, salades kun je immers altijd en overal eten en met Salade freak kun je daar heel goed leuke ideeën voor opdoen.

Voorbeelden van wat voor salades Jess Damuck maakt kun je vinden op haar website.

Salade freak | Jess Damuck
Good cook |€ 27,50
ISBN 978946432773