Link naar inkijkexemplaar op Bol

Wanneer Het gebak op de deurmat valt, weet je direct dat je een luxe bakboek hebt ontvangen. De strakke witte kaft met daarop een simpele maar stijlvolle cake belooft veel goeds. Het gebak is geschreven door Claudia Allemeersch en Roger van Damme. Samen maakten zij dit boek over cake. Dat klinkt heel simpel, maar beiden laten zien hoe je een cake kan omtoveren van eenvoudig naar verfijnd. Roger van Damme kennen we als topchef-patissier met een eigen restaurant in Antwerpen, als televisiepresentator en als kookboekenschrijver. Claudia Allemeersch zal voor de Nederlandse lezer minder bekend zijn. Zij won in 2009 het programma ‘Beste hobbykok van Vlaanderen’. Nadien heeft zij verschillende kookboeken gepubliceerd.

Het concept van het boek is al snel duidelijk: met één recept krijg je twee verschillende eindproducten. Een simpele, klassieke cake ontwikkeld door hobbykok Claudia. Vervolgens is Roger aan de slag gegaan om er een luxe variant van te maken. Om het concept wat te verduidelijken zal ik een voorbeeld geven. Claudia geeft het recept voor een klassieke kaneelcake. Op de bladzijde erna zie je dezelfde kaneelcake bewerkt door Roger die het omtovert tot een cake op patisserieniveau. In dit geval decoreert hij de kaneelcake met kaneelganache, cirkels van pure chocolade, tuiles en rice crisps. De recepten voor de decoraties zijn te vinden achterin het boek. Dit vind ik persoonlijk een nadeel. Er staat geen verwijzing naar de juiste pagina in de recepten van Roger. Je moet dit zelf opzoeken in het register.

Dat waren dan ook gelijk de nadelen. Laten we nog even verder inzoomen op de recepten. In totaal vind je veertig cakerecepten en tal van crèmes, vullingen en decoraties. Verder is er ook nog de sectie ‘klein gebak’. Mijn persoonlijke favoriet die ik snel wil gaan maken is de yoghurtcake met yoghurtkroepoek. Ook de luxe karamel-dadelcake springt eruit, net als de champagnecake. Voor de mensen die van klassieke recepten houden zien we onder andere brownies, cupcakes en madeleines. Ondanks dat dit bekende klassiekers zijn, weet Roger ook hier een creatieve draai aan te geven.

Ik schreef al eerder dat Het gebak luxueus aandoet. Door het gebruik van witte marmeren achtergronden op de foto’s met daarbij een feilloze presentatie van de cakes is de sfeer van het boek elegant en smaakvol. De opmaak is idem dito en het papier voelt van hoogwaardige kwaliteit. Het gebak zou daarmee ook prima kunnen dienen als koffietafelboek.

Het is leerzaam om te zien welke technieken er allemaal mogelijk zijn om je cake eruit te laten zien alsof hij van de patisserie komt. Ondanks enkele kritiekpuntjes is Het gebak een aanrader voor de thuisbakker die zijn bakkunsten naar een hoger niveau wil tillen. Het boek ademt stijl en hoge kwaliteit uit. En dat is ook net wat we zoeken als we €39,99 moeten neerleggen voor een bakboek.

Het gebak | Roger van Damme & Claudia Allemeersch
Lannoo | €39,99
ISBN 9789401496193