Link naar bestelsite

Ik kende Erie la Fontaine niet. Nu ik het boek Erie Recepten voor het leven gelezen heb lijkt het wel of ik haar heel goed ken. Erie la Fontaine is een bijzondere vrouw met een vol en energiek leven dat lang niet altijd even makkelijk was. In Enschede en omgeving is ze een bekende vanwege haar Indische huiscatering. Een vriendin spoorde haar aan om de recepten van de heerlijke gerechten die Erie maakte eens op te schrijven. Een gewoon kookboek voor vrienden en familie. Na wat tegensputteren ging Erie overstag. Ze sprak vele uren met Ria Waccary van Tekstone tekstproducties en die noteerde niet alleen de recepten maar ook het levensverhaal van Erie dat stukje bij beetje op tafel kwam. Ria Waccary kent Erie al heel wat jaren en wist dat het hier ging om een bijzonder en boeiend leven en vond, heel terecht, dat al die verhalen een plaats moesten krijgen in het boek.

Levensverhalen zoals die van Erie la Fontaine bevatten een stuk geschiedenis waar dat veel vaker opgetekend zou moeten worden. Een stuk geschiedenis dat niet verloren mag gaan. En als je dan ook nog te maken hebt met een positieve levensinstelling zoals Erie die heeft dan kun je niet anders dan heel veel respect en bewondering voor haar hebben. Na de inleiding volgt een korte kennismaking met Erie, een uitgebreid voorwoord en wat informatie over de Indische keuken. Vanaf pagina 16 volgen de recepten en daar word je toch blij van. Want er staan echt veel recepten in het boek die je in andere Indische kookboeken niet zult aantreffen. Er staan heel wat Indische kookboeken in mijn kast maar nu staat deze parel ertussen met recepten voor bijvoorbeeld makreel met een kruidige zure saus. En ook een pittige basissaus van gebakken Spaanse pepers en sperziebonen. De macaronikroketten zien eruit om van te watertanden en het hartige deeghapje met tonijn en ook de bladerdeeg snack met kip zullen veel mensen blij maken. En nog veel meer heerlijkheden zien we voorbijkomen

En dat alles is voorzien van smakelijke foto’s en foto’s van vrienden en familie. En verder zijn er stukjes extra informatie over het recept en tips en trucs van Erie. Vanaf pagina 91 begint het levensverhaal van Erie. Het is verdeeld in twee grote ‘hoofdstukken’. Het eerste deel loopt van 1932 tot 1965 en het tweede van 1965 tot heden. Het zijn allemaal korte stukjes waarin je heen en weer schiet van ingrijpende gebeurtenissen zoals de Tweede wereldoorlog, het Jappenkamp, de vlucht naar Nederland met alle gevolgen die dat had en herinneringen die een glimlach oproepen zoals haar vijftiende verjaardag die ze vierde in het internaat waar ze toen woonde. In de jaren zeventig startte Erie haar eerste dansgroepje. Want ook die kunst was ze machtig.

Met stijgende bewondering las ik de verhalen van Erie. Hoe is het mogelijk dat een mens zoveel meemaakt en dan toch zo sterk, gul en optimistisch in het leven staat. Wat een karakter moet je dan hebben. Na het lezen (en nog eens lezen) kun je dan afsluiten met de lekkerste Indische macaronischotel die je ooit maakte. Of kies voor de nasi goreng petéh Cina. Een gerecht van gebakken rijst met geurige stinkboontjes en zoute vis.
Echt bijzonder vind ik het recept om zelf tapeh te maken. Tapeh is gefermenteerde (gegiste) rijst of kleefrijst. Of maak tapeh singkong (gegiste cassave). De tapeh van rijst gebruiken we dan weer om poffertjes met tapeh mee te maken.

Ria Waccary heeft ervaring met het maken van boeken en het schrijven van teksten. Dat is ook te zien op haar website en dat is zeker ook te zien aan dit boek. Met zorg en aandacht samengesteld en heel mooi uitgevoerd.

Het levensverhaal van Erie ontroerde me zeer. Haar recepten zijn uniek en bijzonder. Die twee samen maken Erie Recepten voor het leven een boek dat je zeker wilt aanschaffen. En wacht daar niet te lang mee. Dit is typisch zo’n boek waar over een paar jaar naar gezocht zal worden en dat alleen nog als zeldzaam exemplaar hier en daar zal opduiken.

Erie Recepten voor het leven is een must-have!

Verkoopprijs €24,95 excl. portokosten en die zijn €4,95 voor 1 boek.

Verkooppunten voor het boek: Boekhandel Broekhuis (Enschede, Hengelo, Almelo, Oldenzaal, Deventer, Apeldoorn), Eethuis Tentje Teman2 (Enschede), Primera Jan Haast (Enschede/Glanerbrug) en via de website tekstoneproducties.nl. Hier is de link naar de bestelbutton.