Wat zou Johannes van Dam van dit boek gevonden hebben? Dat was het eerste dat ik mij afvroeg toen ik Kroket in handen kreeg. Johannes van Dam zijn Krokettenboek verscheen postuum in 2014 dus we kunnen het niet meer vragen. Als fervent liefhebber zou hij zeker kritisch zijn geweest, tegelijkertijd zijn 40 kroket recepten voor een fan natuurlijk de hemel.

STUFF'D

link naar Bol.

Wie denkt dat kroketten typisch Nederlands zijn heeft het mis. Elk land kent wel een eigen variant of vulling voor het knapperige hapje. Volgens Kroket ontstond de snack zoals we hem nu kennen in de hofkeuken van Lodewijk XIV.

STUFF’D is het krokettenmerk van Nico en Kathelijne uit België. Met Kroket kun je hun succesrecepten thuis bereiden in plaats van online bestellen. En dat vergt wel het een en ander aan voorbereiding en oefening. Dit is geen gemakkelijke snack om te maken. Opeten is een stuk simpeler. In het eerste hoofdstuk worden de drie stappen uitgelegd; bechamelsaus maken, (hoofd)ingredienten toevoegen, paneren en na enige rusttijd bakken. Ook beantwoorden Nico en Kathelijne FAQs (frequently asked questions). Zoals de oorzaak van het openbarsten van een kroket tijdens het bakken.

Je merkt dat STUFF’D gewend is om met grote hoeveelheden te werken. Anderzijds is dat eigenlijk logisch gezien de hoeveelheid werk. En de extra porties zijn prima in te vriezen, zodat je de volgende keer snel een snack kunt afbakken.
Vier delen met verschillende soorten kroketten passeren de revue. Met vlees, met vis, vegetarisch en tot slot een aantal zoete dessertkroketjes. Onze Nederlandse nasi- en bamischijf keren terug als kroket. Zelf zou ik trouwens niet snel de restjes van de afhaalChinees verwerken zoals STUFF’D voorstelt. Maar een restje zelfgemaakte bami of nasi is op die manier prima te verwerken. Een beetje zoals de Italiaanse arancini.

Verder vind je in STUFF’D ook chique vullingen die je prima tijdens een diner op tafel zet. Zo gaat in 25 stuks kreeftkroket maar liefst 3 kilo kreeft en zelfgemaakte bouillon van de scharen , schalen en poten. De bulgur witlof kroket is vega maar zou ook vegan te maken zijn door de bechamelsaus met margarine in plaats van roomboter te maken en te binden met agar-agar. Helaas vermeld het boek dat niet, terwijl er op de site wel vegan kroketten te bestellen zijn. Heel verrassend is de zoete rijstpapkroket die je niet frituurt en ‘paneert’ met suiker.

Kroket is een leuk boek voor de liefhebber van artisanale snacks.

Kroket – STUFF’D – uitgever Lannoo – ISBN9789401495899 – €24,99