Toen ik als 8 of 9- jarige, onder toeziend oog van mijn vader, mijn eerste cake bakte snapte ik nog niets van scheikunde. Ik deed wat me gezegd werd en onthield de gouden basisregels voor cake: 4 gelijke delen, ofwel quatre quarts. En natuurlijk ging het één van de keren daarna, zonder begeleiding, gewoon mis. Te kleine eitjes, niet secuur genoeg afwegen en waarom zou je boter en suiker minstens 10 minuten kloppen om de eieren vervolgens 1 voor 1 toe te voegen? Dat kan toch sneller! Het resultaat was een kleffe homp, die in niets leek op het geurige, goudgele en luchtige resultaat van mijn vader. Ruim een kwart eeuw later kocht ik het boek “Wetenschap in de Keuken”, van Harold Mc Gee, en pas toen begon het te dagen. Een recept volgen is leuk, maar als je de processen erachter niet snapt blijven mislukkingen ook een raadsel.
Het is nogal een intro, om een bakboek te bespreken, maar het is vanwege bovenstaande anekdote dat ik zo enthousiast ben over het boek Bakken met kennis van Eke Mariën. Iedereen houdt van de geur van gebak in de oven, of het nu koekjes, een taart of cake is, maar voor veel mensen is zelf bakken 1 van de moeilijkste dingen in de keuken. Waarom? Omdat bakken begrip en kennis vereist. En mislukkingen gewoon niet leuk zijn. En ze het na twee mislukte baksels dan maar opgeven. Logisch.
In ‘Bakken met kennis’ wordt in het eerste deel de basis besproken. De big five: meel, suiker, eieren, vet en vocht. Van elk wordt de werking uitgelegd, niet alleen afzonderlijk maar ook het effect op de andere ingrediënten. En ook al was je slecht in scheikunde, de schrijfstijl is zo duidelijk en toegankelijk dat het voor iedereen te snappen is.
Daarnaast wordt er niet alleen uitleg over de werking van ingrediënten gegeven, het bevat ook enorm veel tips over hoe je bepaalde ingrediënten kunt weglaten of vervangen. En dat laatste is in een tijd waarin steeds meer mensen gluten- en/of suikervrij eetpatroon eten echt een pré.
In deel twee komen de recepten aan bod. Die variëren van klassiek tot aansluitend bij de laatste trends. Want naast spritsen, bokkepootjes en klassieke appeltaart passeren er ook vegan, suiker- en glutenvrije recepten. Verder onder elk recept een kopje ‘bakken met kennis’ met tips en trucs specifiek toegespitst op het recept.
Wat een waanzinnig goed boek. Veel kennis, fijne recepten, mooie foto’s. Voor ervaren en onervaren bakkers. Maar ook voor mensen die totaal niet geïnteresseerd zijn in het ‘waarom’, en die gewoon goed doorwrochte recepten willen volgen. Met dit boek geen zorgen over verkeerd vertaalde ingrediënten, of verhoudingen die toch niet helemaal kloppen. Het staat, als een huis. Een dikke aanrader dus.
Bij TeesT culinaire opleidingen kun je een cursus Bakken met Kennis met Eke Mariën volgen. Klik op de link voor meer informatie.
Karakter Uitgevers B.V. – €29,99 – ISBN 9789045211183