Link naar inkijkexemplaar op Bol

Geshmak! (Jiddisch voor smaakvol) is een bijzonder kookboek. Een kookboek vol Joodse recepten en tradities. Geshmak! is geschreven door Tulli Padwa. In Vlaanderen is hij bekend geworden door de documentairereeks ‘Shalom allemaal!’. De Joodse chef-kok woont en werkt in Antwerpen en  groeide op in een ultraorthodox Joods gezin in Londen. Ook in Antwerpen leeft hij in de ultraorthodoxe gemeenschap en houdt zich strikt aan de 613 regels die daar gelden.

Zijn naam komt niet zo heel veel voor dus als je hem invoert in Google dan kom je genoeg artikelen en filmpjes tegen waardoor je hem wat beter leert kennen. Hij is een goedlachse verschijning met een fijn gevoel voor humor en dat zijn eigenschappen die mede kleur geven aan zijn boek.
In Geshmak! krijgen we, naast de recepten, uitleg en informatie over de Joodse tradities en met name wat die betekenen als het om eten gaat.
Chef Tulli heeft in de loop van zijn culinaire carrière veel recepten ontwikkeld die de smaken van de niet-koosjere keuken benaderen. Zoals al gezegd houdt hij zich strikt aan alle (spijs)wetten maar is hij heel creatief geworden in de keuken en niet voor niets is hij een veelgevraagde privé chef voor koosjere klanten over de hele wereld.

Hoe interessant de informatie over de tradities ook is en hoe mooi de foto’s ook zijn, de grootste verrassing in Geshmak! zijn de recepten. Ik heb al heel wat kookboeken, ook Joodse kookboeken, onder ogen gehad maar de recepten in Geshmak! zijn stuk voor stuk echt bijzonder. Slechts een handjevol recepten komt bekend voor. Het grootste deel is origineel en vernieuwend. Het zijn de gerechten die regelmatig op tafel komen bij Chef Tulli. Hij heeft ervoor gekozen om de hoofdstukken onder te verdelen in de dagen van de week en daarbij tussen vrijdag en zaterdag een hoofdstuk Sabbat op te nemen en af te sluiten met het hoofdstuk Feest. Ieder hoofdstuk bevat recepten voor een ontbijt, brunch, avondmaaltijd met voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. De hoofdstukken Sabbat en Feest pakken uit met een keur aan gerechten.

Een aantal gerechten is vrij makkelijk te maken maar er zijn ook wat meer bewerkelijke recepten. Al zijn dat er niet veel. In eerste instantie zul je de recepten moeten lezen om te begrijpen met welke ingrediënten er gekookt wordt en wat het precies is. Want wie weet wat een csalamádé (Hongaarse pickles) is. En wat is charouses (zoete appelspijs). Chef Tulli legt het geduldig uit en je ziet direct ‘dit kan ik ook’. Soms hebben gerechten een andere naam dan we gewend zijn maar kennen we het wel. Zo is Klops de Joodse versie van een (overheerlijk) gehaktbrood. Bagels met roomkaas en gerookte zalm kent iedereen maar Chef Tulli leert je om die overheerlijke bagels helemaal zelf te maken.

We zien een pikante tonijnsalade die in menig huis een regelmatig terugkerend hapje zal worden. Farfel is een heel simpel bijgerecht van orzo met ui dat je bijna overal bij kunt eten. Chraime is een Marokkaanse visschotel die je bijna kunt proeven als je het recept leest. Er is een recept voor Fusilli met kool dat er verrukkelijk uitziet. En de Arajes (met pittig gekruid lamsgehakt gevulde pita) met tahinsaus zijn nu al een blijvertje.
Iedere keer als je Geshmak! doorleest kom je weer een gerecht tegen waarvan je denkt ‘dit ga ik maken!’. Chef Tulli spoort je aan om vooral creatief te zijn en je eigen smaak te volgen. Je moet zijn recepten vooral zien als leidraad.

Origineel, bijzonder, overheerlijk en bomvol smaak. Dat geldt voor alle recepten in Geshmak! Chef Tulli is ondertussen aan het nadenken over een volgend bijzonder kookboek. Ik zeg doen!

Geshmak! | Chef Tulli Padwa
Manteau | €29,99
ISBN 9789022340806