Deze citroencake uit Masterclass Cakes, een van de eerste delen in een nieuwe culinaire serie, is van de hand van Heel Holland bakt-winnaar van het eerste uur, Rutger van den Broek. De cake wordt smeuïg en intens van smaak door de citroensiroop die je erover lepelt. Rutgers tip: ‘In plaats van 1 citroen kun je ook de rasp en het sap van 2 limoenen gebruiken.’

Frisse citroencake

Ingrediënten (voor 10-15 plakken)

Beslag:
200 g suiker
200 g boter, op kamertemperatuur
1 citroen, rasp
¼ tl zout
4 eieren, op kamertemperatuur
200 g bloem
1½ tl bakpoeder

Citroensiroop:
1 citroen, sap
75 g poedersuiker

Extra nodig:
boter, om in te vetten
1 citroen, voor de garnering, optioneel

Bereiding
 
– Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm van 25 centimeter in en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.
– Doe de suiker, boter, citroenrasp en het zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg de eieren één voor één toe en klop het beslag na elk ei goed door.
– Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag.
– Schep het cakebeslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bak de citroencake in 55-70 minuten goudbruin en gaar.
– Meng, terwijl de cake nog in de oven staat, het citroensap met de poedersuiker. Haal de cake als deze gaar is uit de oven, maar laat hem nog wel in de vorm zitten. Prik de cake meerdere keren in met een satéprikker, zodat de citroensiroop goed in de cake kan trekken.
– Giet lepel voor lepel de siroop over de warme cake tot alle siroop is opgenomen. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm.
– Haal de cake met behulp van het bakpapier uit de vorm en laat hem verder afkoelen op een rooster.
– Snijd met een zesteur reepjes van de citroenschil en garneer de citroencake daarmee.

 

 

Recept & foto uit:
Masterclass Cakes – Rutger van den Broek – Carrera Culinair – ISBN 9789048848423 – €16,99
Foto omslag en recept: Saskia Lelieveld. Styling: alexstyling.

Bekijk op bol.com