Alice Hart ken je misschien van haar boek Vegalicious en  Het nieuwe Vegalicious, waar ze vegetarische recepten deelde. Onlangs kwam haar nieuwste boek uit: Het Grote Groenteboek. Voor al diegenen die vaker groente op het menu willen zetten maar niet veel verder komen dan gewokt of gekookt, neemt Alice je mee op ontdekkingsreis.
En nee dat betekent niet dat je heel lang in de keuken staat of ingewikkelde ingredienten nodig hebt. Op basis van de seizoenen en met simpele bereidingen zet je heerlijke vegetarische gerechten op tafel.

Het Grote Groenteboek

Het Grote Groenteboek telt vier delen met recepten, maar begint met een inleiding hoe je creatief met groenten kookt. De oven is bijvoorbeeld je vriend. Ongelooflijk hoe anders een bietje of pompoen smaakt na een half uur in de oven in vergelijking met in water gekookte broertjes. Denk ook aan contrasten om groentegerechten interessant te maken: specerijen, verse kruiden of citroen maar ook contrast in textuur.
En als je zorgt dat je iedere week de hele regenboog aan kleuren eet zit je goed. Iedere kleur groente heeft zo zijn eigen ‘goodies’ als specifieke vitamines en antioxidanten.

Ieder deel (lente, zomer, herfst en winter) begint met de groenten die in het seizoen zijn. Bij ieder recept staat de (voor)bereidingstijd en voor hoeveel personen het bedoeld is. En je krijgt er volop alternatieven bij. Wist jij dat je pijnboompitten vaak kunt vervangen door geschaafde amandelen? Alle recepten zijn trouwens hartig, dus geen gebak of nagerechten.
Luxe gerechten (zoals artisjokken met tomaten, saffraan en knoflook) en meer bewerkelijke (gebakken courgette-doperwtenrolletjes met halloumi en tomaat) wisselen af met snellere (popcornbloemkool) of simpele bereidingen waarbij de oven het werk doet (zoete-aardappelpartjes met gember en miso).

De druk die ik in handen kreeg vermeldt abuis tweemaal het seizoen herfst maar gelukkig kloppen de recepten wel met de winter. Ook vind ik de bladspiegel niet zo prettig. De tekst en foto’s starten nogal hoog aan de bovenzijde. Maar uiteindelijk draait het om de recepten zelf en die zijn zeer smakelijk met verrassende combinaties. Juist door verschillende groenten bij elkaar te brengen wordt een gerecht spannend. Dat heeft Alice als chef-kok goed begrepen.

Met Het Grote Groenteboek hoef je nooit meer saai te eten.

Het Grote Groenteboek | Alice Hart | uitgever Terra | ISBN9789089899101 | €29,99