Bij het verschijnen van I love groente was ik direct fan. Een kookboek met groenten in de hoofdrol was in 2013 nog niet zo gangbaar. En nu is de opvolger er We love groente. Laat zien hoe lekker en veelzijdig groenten zijn en je gaat er vanzelf meer van eten. Dat is zo’n beetje de achterliggende gedachte van Janneke Vreugdenhil. Janneke schrijft al jaren columns en artikelen over eten voor NRC Handelsblad.

We love groente

We love groente is zo’n anderhalf keer dikker en groter dan haar oudere zus. Met 120 verschillende vegetarische recepten voor alle seizoenen kun je minstens twee keer per week groente de hoofdrol laten spelen. En dat hoeft zeker niet altijd de avondmaaltijd te zijn, want ook in het ontbijt voelt groente zich thuis (smoothies, carrot cake pap). Salades en soepen zijn bij uitstek geschikt om je fantasie op los te laten. Nou, laat dat maar aan Janneke over: venkel-courgettesoep met yoghurt, dille en pijnboompitten klinkt zomers en fris terwijl de soep van parelgort, peterselie en eekhoorntjesbrood je warmhoudt op een druilerige herfstdag. Ook de salades zijn voor alle seizoenen. Een bitterzoete salade voor in de winter of een frisse groene salade die zich overal bij thuis voelt.

‘Erbij’, ‘Starten of sharen’, ‘Borrelvoer’, ‘Snoepgroenten’ of ‘Snel iets op tafel’? De hoofdstukken klinken net zo smakelijk als de inhoud. Per onderdeel krijg je een keur aan kleur en cultuur voorgeschoteld. Ik noem het Midden-Oosten, Frankrijk, Azië en India. Met zowel klassiekers als nieuwe hippe zaken als bloemkoolrijst, groene smoothies en courgetteslierten kun je alle kanten op.

De recepten zijn stuk voor stuk vegetarisch met hier en daar een veganistisch gerecht, of iets dat makkelijk vegan te maken is mocht je dat willen. Superhandig is ook het register op naam. Dus heb je bijvoorbeeld paprika liggen maar geen inspiratie dan kun je luie ratatouille maken of een paprika-feta-walnotenspread of veggie shoarma of…. Afijn je snapt wat ik bedoel.

In het kader van voorkomen van voedselverspilling verdient het hoofdstuk ‘Restjesdag’ onze warme aandacht (of als de maand iets langer blijkt dan je budget). Met tien ideeën van moestuinsoep tot maak-je-groentela-leeg-curry gebruik je die verweesde broccoli en halve courgette in een fantasierijk maal. Niemand die vermoedt dat jij voor die winterse bakplaat je groentemand hebt leeg gekieperd.

Eén nadeel: met We love groente kun je nooit meer ongestraft suffe gaargekookte groente op tafel zetten. Groente rocks!

Koop bij bol.com

We love groente – Janneke Vreugdenhil – uitgever Podium – ISBN9789057599590 – €27,50

achtergrond cover LoggaWiggler from Pixabay