De keukengeheimen van Sientje en Arlette‘Aanbevolen door sterrenchefs’ prijkt op de cover van De Keukengeheimen van Sientje en Arlette. En ja hoor, het voorwoord is geschreven door Jonnie en Thérèse Boer (van De Librije), die erg enthousiast  schrijven over hun ontmoetingen met Arlette en over dit boek.

Moeder Sientje is opgegroeid in een horeca familie en leerde al jong koken van haar moeder. Ze is voorstander van het gebruik van verse producten en als je in de supermarkt met een kant-en-klaartje in je hand staat, mag je hopen dat Sientje niet in de buurt is. Dochter Arlette leerde het koken weer van Sientje en heeft daar haar eigen draai aan gegeven. Het tot stand komen van dit boek is een family affair geweest waaraan vrienden en familie verschillende bijdrages hebben geleverd. ‘Een droom die uit is gekomen’ aldus Arlette.

Voordat we naar de inhoud gaan wil ik even iets zeggen over het uiterlijk van dit boek. Het boek staat namelijk vol met de prachtige zwart-wit illustraties van de hand van Jehudi van Dijk en die geven het boek een heel eigen stijl die past bij de uitstraling van de coverfoto. Vrolijk, stralend en gezellig. De foto’s zijn zeer functioneel en niet overdreven gestyled. Persoonlijk houd ik daar erg van. Echt eten, zonder poespas. Als je door het boek bladert valt verder op dat het erg vol staat. De bladzijden zijn stuk voor stuk goed gevuld met foto’s en tekst. Je krijgt dus echt bijna 170 pagina’s vol met lekkers.

Dan de inhoud. We beginnen bij de basis. Er wordt uitleg gegeven over de smaak, de textuur en de gebruiksmogelijkheden van allerlei ingrediënten die door Sientje en Arlette graag worden gebruikt in de keuken. Verder recepten voor allerlei basis sauzen, bouillons en marinades. Daarna een hoofdstuk ‘doordeweeks’ met Hollandse en buitenlandse gerechten. Sientje neemt de traditionele recepten voor haar rekening en Arlette maakt daarvan een wat exotischer variatie. Erg leuk bedacht en hierdoor vind je dus recepten met een breed scala aan producten in dit boek. Van oer-Hollandse boerenkool tot belugalinzen zeg maar. In het hoofdstuk ‘weekend’ bijvoorbeeld de snert van Sientje en de snert van Arlette, allerlei andere soepen en toetjes en de appeltaart van ome Willy.

Dan gaan we barbecuen en daarbij moet je niet denken aan een hamburgertje een drumstick, maar buikspek, procureur en goede spiesen. Erg leuk vind ik het hoofdstuk ‘retro’ waarin Sientje ons meeneemt terug in de tijd. Ze maakt hoofdkaas, kruudmoes en rundvleeskroketten. Het laatste hoofdstuk zien we Sientje en Arlette op pad en koken ze onder andere op de camping, daarna gaat Arlette nog even los met wat extravagante gerechten en presentaties en helpt ze je van je eigen gerechten kloppende plaatjes te maken.

Wat een leuk boek is dit! Er staat echt voor elk wat wils in, de schrijfstijl is prettig en toegankelijk en de recepten gaan van zeer makkelijk tot een flinke uitdaging. De receptuur is zo helder geschreven dat ik denk dat de meeste mensen er wel uit zullen komen. De gerechten worden omringd met persoonlijke verhalen die van dit boek ook een beetje een lees- en bladerboek maken. Op bol.com vind je een inkijkexemplaar van dit boek.

Bekijk op bol.com

De Keukengeheimen van Sientje en Arlette – W Books – ISBN 9789462581944 – € 19,95