Groentekost van Jeroen MeusHet kon niet uitblijven. De sympathieke en geliefde TV-chef Jeroen Meus heeft een vegetarisch kookboek gemaakt met de titel Groentekost. Is Jeroen dan vegetariër geworden? Nee, dat niet. Desgevraagd zei hij: “Als ik trek heb in een steak dan maak ik een steak.”
Maar hij weet, net als velen van ons, dat minder vlees of vis eten een goede stap is in de richting van een betere wereld. En omdat steeds meer mensen dat begrijpen en daarnaar gaan leven is het fijn om wat meer originele vegetarische recepten te hebben.

En dat ze goed zijn dat weet je van tevoren bij Jeroen Meus. Daar hoef je niet aan te twijfelen. Wie hem volgt op Dagelijkse kost en zijn eerdere kookboeken heeft weet dat vast wel.
Deze keer geen voorwoord in Groentekost maar een mooie tekst en foto van Jeroen. Er zijn maar liefst vier verschillende indexen. Als eerste de inhoudsopgave op volgorde zoals de gerechten in het boek staan. Vervolgens is er een index per hoofdstuk en in plaats van tekst zien we daar kleine foto’s van de gerechten met het paginanummer erop. Aan het einde van het boek is er nog een register op ingrediënt en een index op alfabet. Behalve dat is er ook een uitgebreide seizoenskalender want uiteraard koken we volgens de seizoenen. Overigens staan er wel fouten in de index op ingrediënt. Zo ontbreekt de aubergine bijvoorbeeld.

Bij het doorbladeren vallen twee dingen direct op. Ten eerste de prachtige foto’s gemaakt door Herman Van Hoey. En ten tweede het feit dat Groentekost gedrukt is op dik glanzend papier. Daardoor komen de foto’s nog beter tot hun recht.
Uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om de recepten zelf. We beginnen met het hoofdstuk Ontbijt/brunch en verrassend genoeg met een misosoep. Dat is het lievelingsontbijt van Jeroens zoon. Jeroen heeft een aantal recepten uit Groentekost laten zien in zijn programma Dagelijkse kost en deze misosoep was ook van de partij. Zie hier het recept en het filmpje.

Andere recepten uit het boek die Jeroen in zijn programma laat zien zijn o.a.

New York worteldog

Gebakken aubergine met tomaat en gember, gebakken ei en koriander

Ongetwijfeld zal hij vaker eens uit Groentekost koken.

Na Ontbijt/brunch volgen de hoofdstukken Salade, Pasta, Maaltijdsoep, Tussendoortje/voorgerecht/hapje en als laatste Lunch en diner. Zoals altijd zijn de recepten stuk voor stuk een feest. Origineel en goed maakbaar. Met heel af en toe een klassieker die eigenlijk iedereen wel kent. Zoals de spaghetti cacio e pepe. Over het algemeen tref je alleen recepten die je vast en zeker voor het eerst ziet en allemaal graag zult willen maken.
Zoals de schnitzel van portobello met boontjes en berloumi. Berloumi is een Belgische grillkaas van het type Halloumi die je dan ook prima als alternatief kunt gebruiken.

We zien gerechten die geschikt zijn om op een doordeweekse dag te serveren zoals een ovenschotel gnocchi met boerenkool, courgette en tomatensaus. Maar er zijn ook gerechten die niet misstaan tijdens een diner met gasten en die je ook gerust op feestdagen op tafel kunt zetten. Zoals de ratatouilletaartjes met mozzarella en rucolacoulis. Allemaal prima te maken door de thuiskok.
Groentekost is wederom een topboek van Jeroen Meus.

In het inkijkexemplaar kun je de index op volgorde van het boek zien.

Groentekost | Jeroen Meus
Manteau | €29,99
ISBN 9789022339305