De dagen zijn alweer een stuk korter en vooral ook kouder. De hoogste tijd om de Stamppotbijbel van Werner Drent uit de kast te halen. Alhoewel er ook hele lekkere stamppotten voor de warmere seizoenen in te vinden zijn vind ik de herfst en winter toch bij uitstek geschikt om dit ultieme comfortfood op tafel te zetten.

Het is altijd erg moeilijk kiezen welke stamppot het gaat worden want ze zijn allemaal even heerlijk. Maar ja, ik ben dol op bonen. Maakt niet uit wat voor bonen. Groene bonen of peulvruchten. Allemaal goed. De Groene-bonenstamppot is hier één van de favorieten en in de winter komen de groene bonen uit de vriezer. Het recept zoals het in de stamppotbijbel staat maken wij met een kleine aanpassing. De piccalilly geven we er los bij en als we de aardappelen koken gaat er een theelepel garam masala in het kookwater. Daar krijgen de aardappelen een mooie kleur van en vooral ook een hele fijne smaak. Bovendien stamppen wij de aardappelen met een flinke scheut hete melk tot puree. Maar dat is een keuze die iedereen uiteraard zelf mag maken.

 

 

 

Groene-bonenstamppot voor vier personen

Ingrediënten

1 kg kruimige aardappelen
200 gram peultjes
200 gram sperziebonen
250 gram snijbonen
150 gram spekblokjes
3 el piccalilly
gezouten roomboter
zout en peper

Schil en was de aardappelen, verwijder de pitten en snijd ze in vieren. Kook de aardappelen in 15 tot 20 minuten beetgaar in water.

Was de peultjes, sperziebonen en snijbonen en verwijder de toppen. Laat de sperziebonen en peultjes heel en snijd de snijbonen schuin in stukken van 2 centimeter.

Kook de snijbonen en sperziebonen in weinig water met zout in 10 tot 12 minuten beetgaar. Voeg in de laatste minuten de peultjes toe.

Bak de spekblokjes krokant in een droge koekenpan.

Giet de aardappelen af en stamp ze tot een puree. Roer de piccalilly en een klontje gezouten roomboter erdoor. Schep alle bonen en de spekblokjes door de puree en breng de stamppot opsmaak met zout en peper.

De Stamppotbijbel is onderdeel van een lange serie Kookbijbels die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Een serie die iedere thuiskok zou moeten hebben. Overigens zijn er inmiddels meer Kookbijbels dan er op de website staan.

Stamppotbijbel – Werner Drent – Carrera Culinair – ISBN 9789048842247