Smakelijk! De lekkerste verhalen.Eigenlijk hebben we het boek Smakelijk! De lekkerste verhalen van Ronald Giphart te danken aan zijn moeder. Tenslotte is zij degene die hem de liefde voor lekker eten heeft bijgebracht. En als er in je jeugd zo’n basis wordt gelegd dan raak je die liefde niet snel meer kwijt. Toen hij een roman schreef over een chef-kok (titel van het boek is Troost) en zich verder verdiepte in de culinaire wereld kwam zijn liefde voor culinair schrijven en koken pas echt tot leven. Dat hij romans kon schrijven wisten we al maar voor mensen die dol zijn op koken, eten en culinaire kennis is er niets zo onweerstaanbaar als een goed schrijver die zich op het culinaire vlak begeeft. Zijn columns verschenen in verschillende kranten en tijdschriften en zijn nu gebundeld in een lekker dik boek. Geen dun fluffig paperbackje maar een stevige jongen met een harde buitenkant en een hele mooie zachte binnenkant.

Behalve een verzameling culinaire, humoristische, leerzame en soms zelfs ontroerende verhalen is Smakelijk! De lekkerste verhalen ook een kookboek want iedere column bevat een recept. Soms zijn die klein, soms wat groter maar allemaal eenvoudig en voor iedereen goed te maken. Zelfs zijn recept voor ‘ramen’ (Japanse noedelsoep) is een eitje. Wat duidelijk blijkt uit de columns en uit de recepten is dat Ronald Giphart dol is op lekker eten maar niet de intentie heeft om thuis een driesterrenmaaltijd op tafel te zetten. Het eten moet van goede kwaliteit zijn en smakelijk en iedereen moet met plezier aan tafel plaatsnemen.
De recepten uit de columns staan in een register achterin het boek en dat is handig want dan kun je kruisjes zetten (ja, dat mag) bij alles wat je eens een keer wilt maken.

En ondertussen is het genieten van de columns die wat onderwerp betreft alle kanten uitschieten maar vrijwel altijd eetlustopwekkend zijn. Smakelijk! De lekkerste verhalen is helaas (nog) niet als eboek verkrijgbaar. Het is typisch zo’n boek dat je zowel in papieren versie als eboekformaat wilt hebben. De korte stukken lezen zo lekker weg als je even ergens moet wachten of een korte tijd moet overbruggen. Het papieren boek is voor aan de keukentafel. Je zult de columns met gemak meerdere keren herlezen. Een voorproefje kun je vast lezen op Bol.com in het inkijkexemplaar.

Overigens prijstechnisch ook een heel fijn boek om op het lijstje “cadeau feestdagen” te zetten.

Bekijk op bol.com

Smakelijk! De lekkerste verhalen – Ronald Giphart – Thomas Rap – ISBN 9789400404069 – €19,99