Mirjam Leslie-Pringle en Nicolaas Homan maakten samen Veggie Very Much dat je direct in zonnige sferen brengt. Als Mirjam in 2012 de blog VeggieVeryMuch.com start kan ze nog niet vermoeden dat dit uiteindelijk zal leiden tot een kookboek geproduceerd op Ibiza. Ze verkasten tussendoor namelijk met de drie kinderen en de drie paarden van het koude Amsterdam naar een finca op het zonnige Ibiza (waar bleek dat het in de winter ook behoorlijk koud kon worden).

Het idee van de blog en het gelijknamige boek Veggie Very Much is om mensen te inspireren met makkelijke recepten zonder vlees of vis die je overal kunt kopen. ‘Urban Healthy Recipes’ noemt Mirjam dat. Na een uitnodiging van de uitgever werden de recepten voor het boek in drie maanden tijd uitgewerkt.
De indeling van het boek volgt, na een lovend voorwoord van Caspar Burgi, grofweg het ritme van de dag hoewel je dat niet te letterlijk moet nemen. De (late) ochtend gaat over in de middag en voor je het weet is het tijd om het avondeten voor te bereiden.

Wat opvalt is dat de ingrediënten niet op volgorde van gebruik worden genoemd en dat kan makkelijk tot fouten leiden. Helaas is dat ook het geval. Direct al in het begin staat kaas wel in de bereiding maar niet in de lijst van ingrediënten (chachi). Dan volgt een (druk?)fout waardoor we de bereiding van het mango/aardbeienijs moeten missen. Verderop ontbreken asperges en bij een curry verandert volkorenrijst in basmatirijst. Dat is zo jammer want onnodig met een extra kritische blik. Wellicht dat hier toch de tijdsdruk heeft meegespeeld.

De leuke intro’s bij de recepten geven een inkijkje in het leven van alledag. Mede door die teksten en de mooie foto’s roept alles die lome, zomerse Ibiza sfeer op. De gerechten zijn bijna allemaal geschikt om met meer mensen van te genieten. Heerlijk en gezond eten om te delen, om een fijn gevoel bij te hebben en om uiteindelijk mooie herinneringen aan over te houden, zo verwoordt Mirjam het zelf.

In de ontbijtgerechten wordt veelvuldig gebruik gemaakt van eieren. Kaas komt in bijna alle middaggerechten voor (geitenkaas, ricotta, Parmezaanse kaas, mozzarella). Hierdoor is het boek vooral geschikt voor vegetariërs die wel zuivel (melk en kaas) en ei eten. En voor mensen die niet goed weten hoe ze een lekkere maaltijd zonder vlees of vis moeten klaarmaken; precies de doelgroep die Mirjam voor ogen heeft.

Aerial Media Company B.V. – €24,95 – ISBN 9789402601305

Marlene van Kitchen Table Happiness maakte de linzencurry met bloemkool en zoete aardappel