Kleurrijke recepten voor elke dag

Het kookboek Een ode aan salades van Alice Zaslavsky

Inkijkexemplaar op bol.

Het kan zijn dat je nog niet eerder van Alice Zaslavsky gehoord hebt. Toch heeft ze al een aantal prijswinnende kookboeken geschreven, waaronder Een ode aan groenten. Na dit kleurrijke saladeboek, ga je haar zeker niet meer vergeten. De kleur van de cover is heel mooi verlopend van roze naar knaloranje, dus je bent het boek ook niet snel kwijt.

In het voorwoord stelt Alice zichzelf niet echt voor, vandaar dat ik je meegeef dat ze Georgische is, die later naar Australië is geëmigreerd. Daar ging, zeker qua aanbod van producten, een wereld voor haar open. Toch heeft ze de Georgische inslag wel behouden, zoals het heel veel werken met groenten en zuinig zijn op wat je hebt. Inmiddels wordt ze gezien als ‘food guru’ en is ze presentator op radio en TV. Ook heeft ze een eigen culinair programma en schrijft ze columns in The Guardian en Good Food.

Indeling
Het boek is grofweg in twee delen opgezet: salades voor warmere en koelere dagen. Maar voordat de recepten beginnen, krijg je eerst nog elf tips mee: hoeveel en welk zout gebruik je, gemalen of te malen peper, olie, zuurtjes, vocht, manier van sla snijden, uiige zaken, vetten, husseltechniek en hoe je een salade serveert. Hierna volgt een overzicht van waar je welke (soort) dressing in het boek kunt vinden. Handig als je er ooit een gemaakt hebt die in de herhaling kan, dan hoef je niet het hele boek door te zoeken. Er zijn wel 20 verschillende dressings. Sowieso al een mooie bijvangst.

Warmere dagen
Het eerste recept gaat gelijk over de PK-pasta, wat staat voor peterselie en knoflook. Meng dit met citroen en werkelijk alles wordt lekkerder. Onder elk recept staat ook ‘Vriendjes met’ met een verwijzing naar een andere salade die goed combineert met dit recept. Zo is de Aardbeien-rucolasalade met peperige parmezaan vriendjes met Geschaafde courgette-edamamesalade met ingemaakte gember.

Nog meer bijvangst
De foto’s zijn prachtig. De sappigheid van de salades druipt bijna uit het boek.
Soms kom je een bonusrecept tegen, zoals bij Geblakerde en gekneusde courgette met labneh en chili-olie. Als je de labneh in een dubbele portie maakt, kun je ook nog de Gemarineerde labneh balletjes uit de bonus maken.

Koelere dagen
De Wortel-wilderijstsalade ziet er ook heerlijk uit. Spannend recept, want hier worden de stengels van de (regenboog)snijbiet eerst ingemaakt, terwijl de blaadjes ‘gewoon’ door de rijst gaan. Er komen regelmatig recepten voorbij met verrassende elementen. Zo moet ik heel goed nadenken hoe pompoenmaantjes met geroosterde zaden en dille-tahinyoghurt zullen smaken. Het ziet er in elk geval heel aanlokkelijk uit.

Showstopper
Graag maak ik je even lekker met de absolute showstopper, namelijk de Shuba-salade. Alice: ‘Dit is een held die een voetstuk verdient.’ Hier komt, vermoed ik, ook haar Georgische afkomst om de hoek kijken, want deze feestelijk ogende taart wordt onder andere gemaakt met bietjes en haring.

Ontbijtsalade
Of Nederlanders warmlopen voor ontbijtsalades? Ik ben benieuwd. De Scandi ontbijtsalade bestaat o.a. uit aardappels, gerookte forel, mierikswortel, kappertjes, augurken en nog meer hartigs. Je kunt ‘m natuurlijk altijd nog als lunch serveren.

Register
Het register gaat vooraf door een overzicht ‘Wat kun je maken met…’. Dat is handig als je een salade wilt gaan maken met iets dat je nog in huis hebt.

Alice Zaslavsky heeft als missie dat iedereen het verdient om voedsel te kunnen begrijpen. Dat is een mooie missie die je in dit boek zeker voelt. In Een ode aan salades vind je verrassende combinaties, prachtige kleuren op je bord en veel gezonde en smakelijke recepten.

9vdR54JH

Een ode aan salades | Alice Zaslavsky
Good Cook | €29,95
ISBN 9789461433312
Fotografie: Rochelle Eagle
Vertaling: Roselle de Jong