De frambozen, aardbeien en ander zomerfruit liggen hoog opgestapeld op de marktkraam. Dit is hèt moment om wat van dat zomergeluk te bewaren voor later. Bijvoorbeeld in jam of siroop. Ook met overvloedige moestuinoogst kun je lekkere chutneys en relish maken.

Janine Bruinooge, journaliste en tekstschrijfster, heeft een eigen culinaire website met seizoensrecepten (datisjammie.nl). Van haar hand verscheen onlangs ‘Jam gelei confituur en meer lekkers van het seizoen’.
De titel zegt het al, in dit boekje vind je alles om zelf thuis te conserveren met fruit en groente. Alles valt of staat met de juiste manier van werken, maar echt moeilijk is inmaken niet. Janine legt het grondig uit in het eerste deel. Wat heb je nodig aan materialen, wat is het verschil tussen confiture en jam, relish en chutney en hoe ga je te werk. Dan volgt een handig overzicht welke soorten in het seizoen zijn want dan is alles in overvloed (en dus voordelig) beschikbaar.

Het deel met recepten begint op het toppunt namelijk de zomer. Naast klassiekers als aardbeienjam en frambozenjam zien we ook meer gewaagde combinaties zoals abrikozenrelish met sinaasappel en gember. Plotsklaps krijgen we een expert recept en maken we kort kennis met Cokkie van Leeuwen (Frutti Confetti). Wat een leuk idee om collega-inmakers in ieder seizoen aan het woord te laten. De zomer gaat langzaam over in de herfst met druivengelei en kweeperencompote of pruimenjam met specerijen. Vervolgens deelt Anne Thiron van Puur Geluk Confituur uit België haar herfstfavoriet met ons. Wanneer de winter ons land aandoet is het tijd voor citrusfruit (lemoncurd!) en cranberry’s of stoofperengelei. Gelukkig hebben we de jam om de afgelopen zomer zo nu en dan terug te laten komen tot de lente begint.

Door de vele tips en smaakvariaties bevat het boek veel meer dan de veertig recepten die zijn uitgeschreven. Al met al een leuk boekje met heldere uitleg hoe je zelf jam kunt maken door de seizoenen heen.
Koop bij bol.com

Janine Bruinooge – Jam gelei confituur en meer lekkers van het seizoen – Forte Culinair – € 14,95 – ISBN 9789462501652