Dit keer een zeer vermakelijk en kunstzinnig doch smakelijk boekje. Is het vintage? Inmiddels al weer dertig jaar geleden van de drukpers gerold, dus ja dan kun je het wel “oud” noemen. Maar in zijn opzet is het nog steeds vernieuwend.

Rob Scholte, bekend Amsterdams kunstenaar die een aanslag overleefde, is de bedenker van het boekje. Een illuster gezelschap van schrijvers en kunstenaars bevolkte in die tijd (1989) Amsterdam. Een bron van kruisbestuiving, uitwisseling van ideeën en materiaal voor boeken (Joost Zwagerman). Die kruisbestuiving vond niet alleen plaats in de Roxy maar blijkbaar ook in restaurant Tartufo (onduidelijk of dat – op een steenworp afstand van de Roxy- nog bestaat). Tartufo – Tartuffe, comédie gastronomique is een idee van Rob Scholte waarvoor dichter Koos Dalstra de verhaallijn levert en Lex Reitsma de grafische vormgeving. Saskia Maters verzorgde het tekstwerk.

Tartufo

Het toneelstuk wordt een kookboek. Daarom gaat in Tartufo – Tartuffe het doek op voor een gastronomische komedie van Tartufo. Wellicht losjes gebaseerd op Moliere? Een twaalftal ingrediënten vormen de personages, die tevens familie van elkaar zijn. Zo is bijvoorbeeld Pecorino de zoon van Parmezaanse Kaas, die getrouwd is met Madame Mozzarella. Madame Olie is de oma van vaders kant. Afijn, je snapt het idee.
De decors worden als basisgerechten gepresenteerd; mayonaise, pasta en tapenade bijvoorbeeld (inclusief recepten). De teksten zelf zijn absurdistisch en in de voetnoten bij de teksten vind je de uiteindelijke recepten.

We volgen de opzet van een toneelstuk met een handvol aktes (vijf gangen) en scenes (gerechten waar je uit kunt kiezen). De recepten zijn verrassend lekker en klassiek Italiaans. Iedere pagina wordt geflankeerd door grafisch werk van Lex Reitsma. Arty en beeldend, vaak het gerecht verbeeldend zoals hier bij tartufo’s tagliatelle.

Tartufo
photocredit graphic: Patzer & Trenkle (Konstanz, Germany)

Mocht je het boekje aan willen schaffen, het is te vinden op tweedehands boeken sites.
Tartufo – Tartuffe comédie gastronomique – Rob Scholte, Saskia Maters, Koos Dalstra – Tartufo fresco press – ISBN 9072540077

Of je gaat voor nieuw klassiek Italiaans natuurlijk, met Jamie Oliver