Het weer is er op het ogenblik niet echt naar, maar volgens mijn dochter is altijd tijd voor ijs. Dus IJs & co komt precies op het goede moment.

IJs & co

In IJs & co wordt alles zelfgemaakt, van de wafels en hoorntjes tot de sauzen en toppings. Diegenen die zich er al eens eerder aan hebben gewaagd weten het: zelfgemaakt ijs is zóveel lekkerder en ook helemaal niet zo ingewikkeld om te bereiden. Zeker niet als je een ijsmachine hebt, maar wees gerust alle recepten uit IJs & co zijn ook zonder zo’n apparaat te maken.

De eerste hoofdstukken zijn gewijd aan soorten ijs (wist jij dat sherbet sorbetijs met een klein beetje zuivel is?). Methodes om ijs te maken en tools die handig zijn om in huis te hebben en natuurlijk de ingrediënten komen aan bod.
Dan gaan we echt aan de slag met een ijsbasis gemaakt van custard. In veel van de recepten gebruikt Aniek die custardvla dus legt ze hier gedetailleerd en stap-voor-stap uit hoe je die maakt. Liefst een dag van tevoren zodat alles goed koud is. Er volgt een scala aan heerlijke en soms verrassende smaken. Blauwe bessen met basilicum, rode biet met honing, cookie-dough, cheesecake, appeltaart om zo maar eens een paar te noemen.

Wat nu als je geen lactose verdraagt of vegan eet? Ook dan kom je aan je trekken in IJs & co. Natuurlijk in het hoofdstuk met sorbetijs maar schepijs op basis van banaan of kokos is eveneens geschikt. IJs met een alcoholische twist is niet te versmaden (en lactosevrij en vegan), de prosecco granaatappel sorbet lijkt mij persoonlijk een topper.

IJs op een stokje is een stuk makkelijker te maken dan schepijs als je geen machine hebt. En zeker met kinderen een feestje (vergeet de plakkerige handjes en vlekken). Met een paar leuke vormpjes en houten stokjes maak je de lekkerste waterijsjes en slagroomijsjes voortaan zelf. Wat dacht je van een ontbijtijsje? Fruit, yoghurt en granola maar dan bevroren. Drie kleuren meloenijs en rocky road magnums klinken ook verrukkelijk.

Een heel hoofdstuk is gewijd aan frozen yoghurt. Heerlijk fris ijs en minder zwaar. Een flinke feestelijke ijscoupe op een terras is toch wel mijn hoogtepunt van een zomermiddag. En die maak je voortaan zelf met IJs & co. Uiteraard kost dat wat meer tijd en moeite want de crumble, jam en gekaramelliseerde noten bereid je vers.

Nog een stap verder en je steelt de show met een ijstaart. Brownie-ijstaart of vegan cheesecake-frambozentaartjes bijvoorbeeld. Zelfs drankjes met ijs hebben hun eigen plek in IJs & co. De ijsthee met munt en aardbeien komt goed van pas nu de munt de tuin overwoekert. Milkshakes, ice cream floats, bevroren rosé met fruit, ideeën genoeg.

De laatste twee delen zijn gereserveerd voor wafels, koekjes, sauzen en toppings om je ijsfestijn compleet te maken. Laat die zomer maar komen!

IJs & co – Aniek Keijsers – uitgever Good Cook – ISBN9789461432117 – € 20,95

Koop bij bol.com