Oh wat zouden we graag weer een broodje pulled pork eten dat een hippe jongen met baard tevoorschijn tovert uit een omgebouwde Citroën. Liefst op een foodfair of een muziekfestival. Helaas we moeten nog even geduld hebben. Maar je kunt nu wel zelf die pakora-wrap of bec-sandwich maken met De wereld rond in 80 foodtrucks. Lonely Planet is de straat op gegaan, op zoek naar 80 snelle, verse overheerlijke recepten van koks op vier wielen.

De wereld rond in 80 foodtrucks

Van de VS, India, Australië, Engeland en onze zuider- en oosterburen krijgen we een keur aan voertuigen en verhalen voorgeschoteld. Wat dacht je van een jaren dertig caravan of een oranje bezorgwagen uit 1978? En met namen die net zo ronken als de auto’s: Captain Cookie and the Milk Man, Cantina Movil en Duck Truck om er een paar te noemen.

Het register achterin De wereld rond in 80 foodtrucks helpt je te zoeken op locatie van de foodtruck en het soort eten dat ze serveren, want je vind Indiaas streetfood net zo makkelijk in Leeds als in Johannesburg of San Francisco. De recepten variëren in aantal personen en in moeilijkheidsgraad. Het blijft natuurlijk een samenstelling van recepten van verschillende foodtruck eigenaren.

Een  leuk en gevarieerd boekje om je heimwee naar streetfood en festivals een klein beetje te stillen.
Hieronder volgt een recept van Laffa uit Londen met Pittige kip uit Jeruzalem die je serveert met platbrood, hummus en sla.

De wereld rond in 80 foodtrucks – Lonely Planet Food – Veltman Uitgevers – ISBN 9789048318520 – €18,99

Pittige kip uit Jeruzalem met uien in granaatappelstroop
voor 4 personen

ingrediënten
8 kippendijfilets
snuf zeezout
platbroden voor erbij
hummus voor erbij
verse sla voor erbij

Voor de marinade:
2 tl gemalen kurkuma
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1 tl gemalen zwarte peper
1 tl sumak
4 teentjes knoflook, geperst
2 el yoghurt
1 el olijfolie

Voor de uien:
3 rode uien
3 el granaatappelstroop

Bereiding

  1. Doe alle ingredienten voor de marinade in een grote kom en meng ze. Voeg de kippendijen toe en wentel ze erdoor. Dek de kom af en laat de kippendijen ten minste 2 uur marineren [red. in de koelkast]
  2. Snijd de uien in parten. Bak ze 10 minuten in een pan met dikke bodem op matig tot hoog vuur, tot ze goudbruin zijn. Voeg de granaatappelstroop toe. Leg een deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat de uien 15 minuten smoren, tot ze zacht, kleverig en zoet zijn.
  3. Verwarm intussen de grill voor op de hoogste stand (of nog beter: steek de barbecue aan!). Haal de kippendijen uit de marinade, bestrooi ze met zout en peper en rooster ze 12-15 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.
  4. Laat de kippendijen 5 minuten rusten en snijd ze dan in stukjes. Meng ze met de uien en de achtergebleven vleessappen.
  5. Serveer de kip en uien met platbrood, hummus en verse sla en laat je gasten zelf hun wraps samenstellen.

Recept geplaatst met toestemming van de uitgever