In Mexico hoef je nooit lang te zoeken naar een reden voor een feestje. De kalender van de Mexicanen telt meer dan 5000 feestdagen, verspreid door het land. Hoewel wij bij Mexico – dat 46 keer zo groot is als Nederland – tegenwoordig vooral denken aan beruchte drugsbaronnen als El Chapo, is het dus altijd wel ergens fiesta! Día de los Muertos (1 en 2 november) is waarschijnlijk het grootste en meest bekende feest, met optochten, verkleedpartijen en bijzonder eten. Er is zelfs een speciale Día de los Muertos-Barbie! Disney vereeuwigde het feest en de gebruiken eromheen in de originele film Coco. Die film was voor de Duitse Tanja Dusy de aanleiding om de Mexicaanse keuken te herontdekken en Fiesta te maken.

Fiesta is een vrolijk ogend, mooi gebonden boek met 80 kleurrijke recepten. De auteur heeft meerdere kookboeken op haar naam staan, over onder andere smoothies, pizza en Japan. Komen de meeste mensen niet verder dan burrito’s, taco’s en nacho’s, Tanja weet dat er in de Mexicaanse keuken méér te ontdekken valt. Na een aardige inleiding neemt ze ons in zes hoofdstukken mee. Van snacks, soepen en salades, via vlees, vis en bonen, naar zoetigheid en gebak. Guacamole ontbreekt zeker niet en er is het recept voor kip met chocolade-chilisaus (mole poblano). Tortilla’s, enchilada’s, quesadilla’s: natuurlijk staan ze erin. (Een handig overzicht van al die verschillende wraps vind je trouwens op culy.nl)

Maar Tanja tovert meer uit de Mexicaanse keuken dan deze bekende gerechten. Zo zijn er recepten voor Sopes, een soort bakje van dikke tortilla, en voor Empanadas de calabaza, gevuld met pompoen. Aguachile de pescado is het Mexicaanse antwoord op ceviche en ziet er fantastisch uit.  Sopa de tarasca, een bonensoep, staat naast de bekendere Sopa de Lima en de klassieker Chili con carne is hier niet met gehakt, maar met runderstoofvlees. Mextlapique, vis in maisbladeren, is geschikt voor een etentje; stevige Frijoles charros, bonen met spek, kun je elke dag eten. Pastel de tres leches wil je meteen proberen: het is een poke cake die je overgiet met een mengsel van rum, gecondenseerde melk, slag- en koffieroom.

Bij de recepten vind je allerlei weetjes over Mexicaanse eetgewoontes, feesten en ingrediënten, zoals de verschillende soorten pepers. Voor sommige van de benodigdheden, zoals masa harina of bananenblad, moet je naar de speciaalzaak. Wraps en toebehoren vind je in elke supermarkt. De hoeveelheden nodigen uit tot het aanrichten van een feestmaal en dat is ook Tanja’s bedoeling. Maak een paar gerechten, nodig vrienden en familie uit, schenk ze een tequila in en proost zoals de Mexicanen doen op salud, dinero y amor! Fiesta is een uitbundige verrassing, voor iedereen die een keer feestelijk Mexicaans wil koken.

Fiesta: De authentieke Mexicaanse keuken – Tanja Dusy – Deltas – ISBN 9789044754452 – €24,95