cover tekstLange tafels vol vrienden, familie en heerlijk eten. Met na afloop half lege wijnglazen en een berg afwas. Altijd Feest is een kookboek vol feestelijke recepten geschreven door Janneke Vreugdenhil. Het feest spat van het boek af.

Janneke Vreugdenhil is culinair journalist – kokende schrijver, schrijvende kok – met meerdere kookboeken op haar naam. Haar laatste kookboek Solo Food was een groot succes en is zelfs vertaald naar het Engels. Solo Food is het resultaat van het weer leren koken en liefhebben van jezelf na een scheiding. En haar nieuwste boek lijkt daar een zeer logisch vervolg op. Wanneer je de draad weer opgepakt hebt, is het voor Altijd Feest.

Janneke Vreugdenhil is opgegroeid in een gezin waar elk mogelijk ‘feestje’ werd aangegrepen om te vieren. Die lijn heeft zij in haar eigen volwassenleven voortgezet en dat resulteert in een overvloed aan mogelijke feestjes die gevierd moeten worden.
Voor het gemak zijn de feestjes onderverdeeld in de seizoenen. Zo vier je in de winter Blue Monday, Valentijnsdag en Pannenkoekendag. Asperges verdienen in de lente hun eigen feestdag en picknicken doen we in de zomer. In de herfst kan je uiteraard een feestje maken van het Duitse Oktoberfest, Halloween en het Leids Ontzet.
De feesten van December verdienen een apart hoofdstuk en zo ook De Rouwkost en het Kraamfeest.
Elke mogelijke aangelegenheid kan je aangrijpen om er een feestje van te maken; verzin er gerust zelf een paar! De recepten uit dit boek helpen je om er een feestelijke maaltijd van te maken.

De verrassingen bij de recepten zijn groot. Zo kan je met Kerst kiezen voor een Peruaans Kerstdiner, een compleet vega diner of een Italiaans BYO (Bring Your Own) diner. Sowieso eens iets anders dan de standaard gebraden kalkoen. Ook al blijken ze in Peru ook met kalkoen aan de slag te gaan: gebraden kalkoen met Peruaanse spice rub en koriander-pepersaus.
Verder bereid je kreeft voor Vaderdag en Kousenband-en-aardappel-curry voor Divali (Hindoestaans Lichtjesfeest). Serveer je schuimnestjes met het Suikerfeest en Za’atarvlinders voor de Picknick.

De recepten zijn eenvoudig te bereiden, duidelijk omschreven en de meeste zijn voorzien van een foto. Verder zijn er foto’s opgenomen van feestjes; Janneke Vreugdenhil met familie en vrienden aan veel verschillende volle tafels.
Het kookboek werkt zeer aanstekelijk. Je krijgt zin om een feestje te bedenken en direct al je vrienden uit te nodigen. Doen! Gewoon doen!


Altijd Feest – Janneke Vreugdenhil – Uitgeverij Podium – ISBN 9789057598678 – €25.-