Eten uit een kom is populair. Het is natuurlijk heerlijk om je handen rond een warme kom soep te vouwen. Maar het blijft niet bij soep. Ook noedels, rijstgerechten, pasta’s, salades en zelfs granen passen erin. Bowl food is een trend waar menig blogger en restaurant op inspeelt. Zo verscheen vorig jaar All day bowls van Denise Kortlever en kun je op Instagram na het intikken van #bowl #bowlfood of #smoothiebowl duizenden foto’s bewonderen. Zelfs de cover van de maart Allerhande laat een pokébowl zien onder de titel “Alles in kom”.

komenvork

15gram is een receptenwebsite in België die de recepten voor Kom & Vork verzorgde. De ondertitel ‘Bowlfood om van te genieten en te delen’ maakt duidelijk dat het beeld van comfort food op de bank onder een dekentje niet helemaal klopt. Er staan in Kom & Vork zeker ook chiquere gerechten die je vrienden kunt voorzetten aan tafel.
Word wakker met een smoothiebowl, eet salade uit een kom op je werk en maak ’s avonds soep of een Spaans kikkererwtenstoofpotje. En dat alles uit … jawel een kommetje.

Kom & Vork is mooi en rustig vormgegeven met lichte, paginagrote foto’s en een fijn lettertype. Alle recepten zijn voor twee personen en voorzien van de bereidingstijd. Verwacht niet al te moeilijke gerechten van over de hele wereld. Hier en daar voorzien van een chiazaadje of wat hazelnotenmelk.
Een index en receptenregister ontbreken niet, maar desserts gek genoeg wel. Vla, fruit, chocolademousse of een bol ijs passen toch ook in een kommetje? Of zou dat iets typisch Hollands zijn – toetjesland als wij zijn. Een heel leuk extraatje is dat alle foto’s op klein formaat helemaal achterin het boek te vinden zijn. Zo kun je snel kijken waar je zin in hebt om te maken. En dat is veel!

Koop bij bol.com
Kom & Vork – Willy Faes – Aerial Media Company – ISBN 9789402601329 – €22.95