Matt Preston ken je misschien van Master Chef Australië. Hij is de man die liefst in pastelkleurige of knalpaarse pakken met smetteloos pochet en in fijne bewoordingen een gerecht met de grond gelijkmaakt. Hij schijnt 400 stropdassen te hebben en met zijn checkered suits en gestreepte pants heeft hij het imago van een dandy. In de keuken daarentegen is Matt meer het type ‘doe maar gewoon’.

Dat is ook meteen de kracht van zijn boeken die zonder uitzondering gericht zijn op het bereiden van de dagelijkse maaltijd. Ook zijn nieuwste Yummy Easy Quick geeft antwoord op de vraag ‘Wat eten we vandaag?’ en bevat gerechten die binnen 30 minuten klaar zijn (zie kanttekening). Verfrissend niet-hip is de indeling: de eerste vier hoofdstukken gaan namelijk over vlees. Dan volgen visfilet, eieren, groenten ingedeeld op seizoenen en recepten uit de voorraadkast en vriezer. De stevige basis bestaat uit recepten als ossobucco, curries, een carbonara of bbq steak. Daaromheen vind je talloze variaties, tips en extra’s. Matt houdt van grote getallen: we krijgen recepten voor 12 muffinfrittata’s, 20 dingen om te doen met een gepocheerd ei en 28 salades bij biefstuk. Goed bedacht: blik-a-touille, een gekookt ei in een muffin met bacon (de eieren vries je eerst in), bevroren druiven bij wijze van ijsklontje in je sauvignon blanc.

Doe bij dit boek vooral zoals collega Marlene en begin achterin. Naast een gewoon register op ingrediënt vind je daar namelijk een uitgebreid overzicht van maaltijdideeën. Alle gerechten uit het boek zijn daarin gerangschikt in categorieën als Snel, Budget, Restjes en Zo min mogelijk afwas. Plus een index van recepten op werelddeel. Geweldig leuk en handig als je wilt weten welke recepten vegetarisch (te maken) zijn (46 van de 127) of een van de 17 gerechten in het lijstje Van tevoren klaarmaken zoekt.

Oké, de kanttekening. De bereiding neemt weliswaar niet meer dan 30 minuten in beslag, maar de mise en place (wassen, schillen, snijden) wordt niet meegerekend en ook marineer-, oven- of stooftijd telt niet mee. Die laatste staan overigens wel vermeld, dus zie je al snel dat bijvoorbeeld de Beste bolognese ter wereld maar 15 minuten bereidingstijd vergt, maar daarna wel nog meer dan 4 uur moet pruttelen. Maar hé, in die tijd kun je gewoon gaan Netflixen of Matts social media bekijken. Daar is hij nogal mee bezig, want in de begeleidende teksten wijst hij meer dan eens op de  mogelijkheid om hem online te volgen. Niet zonder humor overigens en niet zonder te benadrukken dat hij ertoe wordt aangespoord door zijn medewerkers.

Yummy Easy Quick is niet zomaar een verzameling recepten, maar een eindeloze reeks ideeën waarmee je een dagelijks dilemma kunt oplossen. Zo bezien is het een koopje en een aanwinst in je kookboekenkast. De enige vraag die overblijft: wat is het toetje? Ik hoop dat Matt daar de volgende keer antwoord op kan geven.

Bekijk op bol.com

Yummy Easy Quick: 127 gerechten binnen 30 minuten klaar – Matt Preston – Kosmos Uitgevers – ISBN  9789021572901 – €25,99