SuriMAM cookingDe drie zussen Moreen, Aretha en Martha Waal zijn geboren en getogen in Amsterdam. De liefde voor de Surinaamse keuken is hen met de paplepel ingegoten door hun moeder, tante’s en oma’s.  De drie zussen besloten om alle authentieke recepten die ze van kind af aan hadden zien maken en later ook zelf op tafel toverden vast te leggen in een boek. Zo ontstond SuriMAM cooking.
Het boek begint met een voorwoord waarin we lezen over de wijze waarop Moreen, Aretha en Martha zijn opgegroeid. De warmte en liefde straalt er vanaf. Dat geldt ook voor het verhaal over hun moeder. De verhuizing van Suriname naar Nederland moet een enorme stap geweest zijn en lang niet altijd even makkelijk.

Na een opsomming van zaken die je in je voorraadkast moet hebben krijgen we een overzicht van Surinaamse ingrediënten die je wel vaak ziet bij toko’s of op markten in grote steden maar waarvan je niet altijd weet wat het is en wat je ermee moet. De beschrijvingen nodigen uit om te gaan experimenteren met de vaak zo onbekende ingrediënten. Dan volgen de recepten met daartussen verhalen over Suriname door de jaren heen. We beginnen in 1960 en eindigen in 2017. Korte stukjes geschiedenis afgewisseld met heerlijke gerechten.

Veel bekende authentieke Surinaamse recepten zoals Bruine bonen met rijst en kip, Roti met kip, Surinaamse pom en Broodje bakkeljauw. Zoals wel vaker het geval is bij recepten die in een familie al jaren gemaakt worden zien we ook hier een eigen twist. Het is toch altijd weer anders dan anders want iedereen heeft zo zijn eigen manier. Heerlijk om al die bekende maar ook nieuwe gerechten bij elkaar te zien. Soepen, dranken, Surinaamse broodjes, zoete baksels en nog veel meer. De namen van een aantal gerechten zullen niet iedereen bekend zijn maar maken wel erg nieuwsgierig. Anitri beri, Losie foeroe, Peprewatra met kwie kwie en Fiadoe.

Er zijn bewerkelijke gerechten maar ook hele simpele zoals Andijvie met cornedbeef, Snijbonen met rijst, Petjel met pindasaus of Gestoofde kousenband. En oh oh oh die Surinaamse broodjes met lekkers. Smullen! Alle recepten gaan vergezeld van een korte herinnering. Het is voornamelijk een kookboek maar de verhalen eromheen zijn net zo smakelijk.

Al met al een echt lekker boek waarin met liefde wordt gekookt. Een aanwinst in de kast met kookboeken.

Bekijk op bol.com

SuriMAM cooking – Moreel, Aretha en Martha Waal – Uitgeverij Luitingh-Sijthof – ISBN 9789024577675 – €24,99