Hele volksstammen zijn begonnen aan een studie. Na bezoek aan Ikea of met de afdankertjes van thuis kan het grote avontuur beginnen: op kamers (of op kot zoals de Belgen zeggen). En ja, dan moet je dus ook zelf voor je eten zorgen en een avondmaaltijd in elkaar flansen. Natuurlijk kun je overleven op AH To Go en de mensa maar zelf koken is goedkoper, gezonder en uiteindelijk ook lekkerder.

De Studentenchef

Dus de lancering van De Studentenchef van Emily van Rheenen komt precies op het juiste moment. Wat had ik destijds graag zo’n boekje gehad. Ik zie me nog zitten op mijn kamer met een blikje doperwt/wortel, kleffe rijst en een aangebrand tartaartje.
Dit studentenkookboek gaat er van uit dat je twee pannen en gaspitten tot je beschikking hebt, serviesgoed en een staafmixer. Een weegschaal is niet nodig want alles wordt afgemeten in lepels of glazen. De recepten zijn eenvoudig, relatief gezond en budgettair verantwoord. Havermout, fruit van de markt en basissmaakmakers tover je om tot smoothies (de staafmixer komt hier van pas) of een warme kom ontbijtpower (lekker in de winter).

Handig zijn de lijstjes met basisuitrusting. Wat moet je in je keukenkastje en diepvriesla hebben liggen? En welk keukengerei is absoluut onmisbaar? Jammer is wel dat een lijstje met recepten in het boek ontbreekt; waar stond nu ook al weer die lekkere ramen bowl? En een nutribullet of nespressomachine zullen niet voor iedere arme student bereikbaar zijn. Maar feit is wel dat je met een fatsoenlijke koffiezetter veel geld bespaart.

De Studentenchef is leuk en vlot geschreven maar zo hilarisch als Midas Dekkers’ Eten op je Eigen (alleen nog tweedehands verkrijgbaar) wordt het niet. De recepten zijn onderverdeeld in ontbijt, lunch, avondeten voor jezelf, koken voor vrienden, toetjes en borrelen, inclusief cocktails. De top 10 lijst met wijnen voor maximaal €5,00 per fles gaan we zeker uitproberen thuis, daar hoef je geen student voor te zijn. Dat geldt ook voor de soepen, salades, de lekkere broodjes en de pasta.

Eigenlijk is dit gewoon een leuk kookboek met zo’n 50 eenvoudige gerechten of je nu student bent of niet. Een aanrader voor de beginnende keukenprins(es).

Koop bij bol.com

De Studentenchef – Emily van Rheenen – Karakter Uitgevers B.V. – ISBN 9789045214702 – €14,99