Wanneer jij meer wilt leren over vegan maaltijden en raw food is er nu het tweede boek verschenen van de Vlaamse Julie van den Kerchove. Het boek heet Easy Vegan met Julie waarmee direct wordt aangegeven dat het niet een moeilijk (easy) kookboek is.
En dat klopt. De recepten die in dit kookboek staan, zijn niet ingewikkeld en kunnen in elke keuken gemaakt worden. Het boek is echt geschreven voor de liefhebbers en geïnteresseerden in vegan en raw food.

Eerst dan het verschil tussen vegan en raw food ophelderen. Bij  beide vormen van eten bereiden wordt alleen gebruik gemaakt van plantaardige producten. Daarnaast sluit Van den Kerchove ook gluten en geraffineerde suikers uit.
Raw food gaat dan nog een stapje verder. Hier worden de groenten, fruit, noten en zaden niet verhit boven de 50°C om zoveel mogelijk vitaminen en mineralen te behouden.

Het koken en eten van deze maaltijden is niet (alleen) bedoeld om de eigen hand te houden aan je gewicht maar bijvoorbeeld ook om je energieniveau een boost te geven. Dit is natuurlijk voor iedereen verschillend en je zou het dan ook zelf moeten uitproberen. Wanneer je daar voor open staat natuurlijk.
Zo, het is dus geen dieet boek, maar ook weer wel. Wanneer je kijkt wat je bij elke maaltijd in dit boek te eten krijgt, voel je de kilo’s vanzelf verdwijnen. Zo zijn de recepten in het hoofdstuk Grote Honger in ‘normale’ kookboeken ongeveer een bijgerecht.
De overige hoofdstukken in dit boek zijn: mijn keuken, ontbijt, drankjes, hapjes en bijgerechten, licht en desserts.
Recepten uit dit boek zijn natuurlijk ook goed toe te passen in een keuken waar verder niet vegan of raw wordt gegeten. Dan kan je kiezen uit de  verrassende recepten zoals: gegratineerde bloemkool met notenkaassaus (waar de kaassmaak wordt bereikt met edelgistvlokken), zeewiertaart (super gezond) en wat dacht je van rainbowsushi? Sushi zonder rijst of vis, maar met hazelnoten en cashewnoten.

Het is wel een hele omschakeling wanneer je gewend bent om te koken volgens de Schijf van vijf. De meeste producten die je hier in de ingrediëntenlijst ziet staan, zullen nu nog niet in je keukenkastje voorkomen. Denk aan de eerder genoemde edelgistvlokken, shiro miso, tamari en zeewiervlokken. Maar alle ingrediënten zijn te verkrijgen in een goed gesorteerde natuurwinkel en anders op het internet.

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze manier van koken en eten? Of ben je opzoek naar verdere inspiratie dan is Easy vegan met Julie een vrolijke keuze. Ook zeker door de mooie, lichte fotografie die elk recept vergezelt. Op de site van de uitgever kan je enkele pagina’s bekijken in het inkijkexemplaar.

Easy vegan met Julie – Julie van den Kerchove – Uitgever: Lannoo – ISBN 9789401437158 – €24,99