Vegan eten lijkt steeds populairder, getuige de successen van bijvoorbeeld de Bosh-boys. Toch hebben veel mensen er nog negatieve associaties bij. Niet lekker, duur en ingewikkeld, zijn zomaar een paar van de standaard reacties. Dat het ook anders kan, namelijk simpel en snel en ook nog eens  ‘kidsproof’, blijkt in Gewoon vegan van Alexandra Penrhyn Lowe.

Vegan is ‘gezonder voor jezelf en de planeet’. Daarom kookt kinderboekenauteur Alexandra tegenwoordig zonder vlees en zuivel. Wat haar gerechten betrekkelijk eenvoudig maakt, is dat ze gebruikmaakt van alle vegan kant-en-klaar producten die (in de beter gesorteerde bio supermarkt) voorhanden zijn. Vegan boter, kaas en creamcheese en ‘ready made’ vleesvervangers als ‘nep’ kip, shoarma en worst bijvoorbeeld. Alexandra’s recepten zijn onder andere populair bij Amsterdamse buurtgenoten Romy en Arie Boomsma en niet in de laatste plaats omdat ze geschikt voor kinderen en makkelijk te maken zijn. Romy vertelt in het voorwoord dat ze faalangst in de keuken heeft, maar dankzij Alexandra weet dat vegans niet alleen ‘saaie slaatjes’ hoeven te eten.

Het eerste wat opvalt aan Gewoon vegan is de vrolijke buitenkant en de kleurrijke binnenkant. Geen foto’s maar mooie illustraties van Helga Lobosco de Jonge en opvallende typografie trekken de aandacht. De honderd recepten in het boek zijn verdeeld in acht hoofdstukken, waaronder Ontbijt, Salades en Avondeten, maar ook een apart hoofdstukje Babyhapjes. In de inhoudsopgave zie je meteen ook alle recepten en bovendien welke kidsproof zijn. Gerechten als Havermout voor havermouthaters (gebakken, met muesli), 3-3-3 couscous (drie soorten kruiden, noten en gedroogde vruchten) en de Ultieme wortel-pompoensoep (met sinaasappel, kaneel en koriander) maken meteen nieuwsgierig. De recepten zijn een afspiegeling van de modernere verantwoorde keuken. Overnight oats, poke bowls, wraps en het onvermijdelijke bananenbrood staan naast boerenkoolsalade, curry’s en bietencarpaccio. Vaste vegan ingrediënten als jackfruit, tofu, cashewnoten en peulvruchten zijn van de partij. Net als populaire smaakmakers als chipotlepepers, liquid smoke en tahin.

Verrassender zijn bijvoorbeeld de Koreaanse wraps met gestoomde en vervolgens gebakken aubergine. En de Oesterzwam-citroenspaghetti met sojasaus, kappertjes en rucola. Chocoladevla met avocado en spinazie lijkt me voor de gevorderde vegan, maar zal ongetwijfeld goed smaken. Bij de recepten krijg je talloze tips en wetenswaardigheden. Hoe verwerk je restjes, waar vind je online nog meer goede vegan recepten (The Vegan Zombie), waar koop je bepaalde ingrediënten. Alexandra haalt daarnaast herinneringen op aan festivals, etentjes en reizen en beschrijft de afkeuren van haar dochter Daantje. Ze deelt details uit haar privéleven die maken dat je je afvraagt wie Alexandra nu eigenlijk is.

Gewoon vegan is een persoonlijk kookboek waaruit beginnende vegans prima kunnen koken. Ook als je Romy, Alexandra en haar dochtertje niet kent. Een goed gesorteerde supermarkt is een must, maar verder maakt Alexandra je het in alle opzichten makkelijk. Maar liever nog zou je bij haar willen aanschuiven en haar én haar kookkunsten beter willen leren kennen.

Gewoon vegan: snel, simpel, voor elke dag, voor elk gezin – Alexandra Penrhyn Lowe – Unieboek Spectrum – ISBN  9789000360598 – €20,99
Achtergrondfoto: picjumbo.com 

Via bovenstaande partnerlink kun je het boek (plus inhoudsopgave) bekijken. Kopen? Steun in deze tijd je lokale boekhandel. Is deze niet open? Vaak kun je ook bij jouw boekhandel online bestellen. Via platform Bazarow steun je schrijvers, vertalers, uitgevers en boekhandelaren. #kooplokaal #steunjeboekhandel #ikleesthuis