De titel van het boek La cucina verde, vegetarisch genieten all’Italiana, doet vermoeden dat we hier te maken hebben met een Italiaans kookboek. Dat is niet het geval. De schrijfsters Miki Duerinck en Kristin Leybaert zijn experts op het gebied van de vegetarische keuken. Zij hadden ooit een restaurant en geven nu workshops in hun vegetarische kookstudio in Gent.

De recepten in het boek La cucina verde zijn gebaseerd op de Italiaanse keuken maar met de nodige  speelsheid samengesteld zodat menige Italiaan de gerechten niet zal herkennen. Niettemin kun je gerechten als lasagne, frittata, risotto, salade caprese en nog veel meer een heel nieuw en vooral vegetarische jasje geven. Ook vegans komen aan hun trekken in dit boek. De schrijfsters zijn zuinig met zuivel en vragen zich af of er een alternatief is voor mozzarella of parmezaan. Met dit boek in de hand kun je het zelf proberen.

Door een simpel tekentje bij ieder recept kun je zien of een gerecht veganistisch is of dat er een veganistische variant mogelijk is. Ook heel handig is dat er bij veel gerechten een kolom “Lekker met…” staat, inclusief de recepten van die kleinere bijgerechtjes. De recepten zijn vrijwel allemaal heel origineel. Een plaatpizza of focacciabroodjes kunnen we allemaal wel bedenken en uiteraard komen we ook die wat minder bijzondere gerechten tegen. Maar wat te denken van Cannelloni gevuld met broccoli en cashewnoten, Panna cotta van topinamboer met chips van salie, Penne met aubergine-tomatensaus en gebakken ricottaballetjes, Spaghetti met pesto van palmkool, Risotto met dille en bieslook.

Niet alleen zijn de gerechten allemaal even smakelijk en bijzonder, heel mooi zijn ook de foto’s die laten zien hoe origineel je een gerecht kunt opdienen. De Millefeuille met aubergine is simpel te maken maar ziet er op het bord fantastisch uit. Datzelfde geldt voor b.v. de Macaronitaart. En dat ze in Italië geen macaroni kennen? Een kniesoor die daarover valt want, zoals eerder gezegd, de schrijfsters van La Cucina verde hebben goed gekeken naar de Italiaanse keuken en daar hun fantasie op losgelaten. En met succes. Voor liefhebbers van vegan en/of vegetarisch eten een uitermate fijn boek maar zeker ook voor alle andere liefhebbers van heerlijk eten.

La cucina verde – Miki Duerinck & Kristin Leybaert – Manteau – ISBN 9789022333679 – €24,99

Bekijk op bol.com