Maandagmorgen om half acht in de haven van een druilerig IJmuiden heeft zich een groep enthousiastelingen verzameld. Allen geïnteresseerd in lekker eten en in het bijzonder in vis. Wij zijn uitgenodigd bij de boekpresentatie van Zeelust. En een originele boekpresentatie is het! Het is zo vroeg omdat we een rondleiding krijgen over de visafslag van IJmuiden.

Na een kop koffie worden we meegenomen naar de afslag aan de overkant. tekst foto 1Vorkheftrucks rijden ons van de sokken terwijl we glibberend de grote hal binnen komen. Hier komt de vis binnen. In kratten en op ijs.
Jan loopt hier al zijn hele leven rond en kan ons dan ook alles vertellen over hoe de vis binnenkomt; de kopers vanaf 05:00 komen kijken welke vis zij willen kopen; vervolgens naar de veiling gaan om hun slag te slaan per computer (IJmuiden loopt voor qua veilingmogelijkheden ten opzichte van andere Europese havens); de vissen worden gesorteerd naar grote, kwaliteit en koper en hoe zij dan weer als de wiedeweerga verder vervoerd worden per vrachtwagen. Want deze schitterende verse vis moet natuurlijk zo vers mogelijk bij de klanten aankomen.
Echt een plaatje al die mooie, verse, glimmende vissen met hun heldere ogen. Het is direct weer duidelijk geworden waarop we moeten letten wanneer we bij de viskraam staan. Wij kopen alleen nog maar echt verse vis.

We keren allemaal enthousiast terug bij de nieuwe zaak van tv-kok René Pluijm, Base Cooking Store. Hier krijgen wij een zeer groots ontbijt verzorgd door Boulangerie Oscar en Formagerie L’Amuse (Betty en Martin Koster). Deze zaken zitten naast elkaar in IJmuidens Hallen. Er wordt hier hard gewerkt en geïnvesteerd in een nieuwe invulling van dit gebied. Het gebied rond de haven en de visafslag.

foto rechtsHet boek, waarvoor we bijeen zijn, bevat al deze mooie zaken dan ook. Zeelust neemt je mee naar alle pareltjes langs onze kust. Van de oesterbanken in Yerseke tot de heerlijkste plekjes op Texel. Dit alles verwoord door Jonah Freud en Cijn Prins . De foto’s  zijn gemaakt door Coco Duivenvoorde. Hiervoor zijn Cijn en Coco samen de kust afgereden in een oude Citroën. Het enthousiasme voor het samenstellen van dit boek is dan ook makkelijk voor te stellen.

Binnenkort bij Kookboekennieuws.nl de recensie.

 

Zeelust – Jonah Freud & Cijn Prins – Uitgever: Fontaine uitgevers – €18,95 – ISBN 9789059567351