Wie van ambachtelijk broodbakken houdt kent Levine van Doorne. Zij is actief op Facebook, schrijft al jaren een blog Uit de keuken van Levine, geeft cursussen en schrijft boeken over brood. De nieuwste in de serie Uit eigen oven gaat over vlechtbrood.

vlechtbrood

Wil jij leren hoe je een vijf- of zelfs negen-vlecht maakt? Met de stap voor stap foto’s lukt het jou ook. Door verschillende kleuren te gebruiken zie je precies welke streng waar blijft. Maar laten we bij het begin beginnen.

Na een introductie over ingrediënten legt Levine het proces van broodbakken uit in tien stappen. Daarna volgen twaalf basisrecepten; gewoon, verrijkt, zonder ei, zonder lactose en zonder suiker. Als je weet welk brood je wilt gaan bakken kies je de hoeveelheid strengen waarmee je gaat vlechten. Dat bepaalt namelijk hoeveel deeg je nodig hebt, want voor een drie-vlecht kun je met minder deeg toe dan voor een zeven-vlecht. En dit bepaalt ook de baktijd: kleiner is eerder klaar. Gelukkig heeft Levine dat allemaal al berekend.

De kern van Vlechtbrood uit eigen oven is natuurlijk het vlechtwerk zelf. In dit deel leer je verschillende drie, vier, vijf, zes, zeven, acht en negen-vlechten maken. Inderdaad er zijn dus diverse manieren. Zo heb je hoge en lage vlechten. In principe kun je met het deel basisrecepten en de verschillende hoofdstukken over vlechten elk brood maken wat je kunt bedenken. Wil je echter liever een kant en klaar recept volgen om bijvoorbeeld een kerstbrood met cranberry’s op tafel te zetten of kleine gevlochten kaasbroodjes voor de lunch dan kan dat.

Na de soorten vlechten volgt namelijk een hoofdstuk met zoet brood en een gedeelte met hartig brood. Alle recepten zijn op basis van gist. Babka met honing en walnoten, ronde vlechtbroodjes en paasbrood met advocaat gevlochten tot een krans zien er super professioneel uit. Ben je meer van de hartig dan kom je eveneens aan je trekken. Ook hier weer een babka, maar dan met tapenade en kaas. En daarnaast tien andere originele recepten zoals Aziatische gehaktbroodjes. Door gebruik van kurkuma en paprikapoeder in één brood zie je letterlijk de opbouw van de vlecht terug, heel kleurrijk.

Vlechtbrood uit eigen oven is een leuke aanvulling op de andere boeken van Levine, maar kan ook prima op zichzelf staan. Voor iedereen die next level brood wil bakken. Kijk hier voor een inkijkexemplaar.

Vlechtbrood uit eigen oven – Levine van Doorne – uitgever Forte Culinair – ISBN9789000383719 – €27,99