Als je van iemand iets kunt leren als thuisbakker, is het van Rutger van den Broek. Deze sympathieke boy next door won in 2013 als eerste Heel Holland Bakt en heeft inmiddels verschillende boeken, waaronder de Bak– en Koekjesbijbel, op zijn naam staan. Rutger test zijn baksels meerdere keren en zet ze voor aan een proefpanel waarin onder andere zijn vriend, vader en zus zitten. Zijn  recepten zijn een mix van klassiek en modern en bovenal bijzonder toegankelijk en fool proof.

Zo ook de 40 bakrecepten in Masterclass Cakes, een van de eerste delen in een nieuwe serie culinaire titels voor een prettige prijs. In duidelijke stappen wordt beschreven hoe je bijvoorbeeld een klassieke Victoria sponge, een verrassende Kersencake met lavendel-mascarpone of een kruidige Appel-speculaascake maakt. Of de bojocake van de vriendin van radio-dj Gijs Staverman (why?). De cakes zijn onderverdeeld in de categoriën Tijdloos en traditioneel, Fris en fruitig en Warm en winter en naast de gewone rechthoekige vormen zien we ook plaatcake, rolcakes en kunstige tulbanden. Rutger heeft thuis zo’n 400 bakboeken, maar ik ben vooral jaloers op al die mooie bakvormen!

Voorafgaand aan de recepten legt Rutger overigens uit wat er zoal mis kan gaan bij het bakken van een cake. Wat is het verschil tussen kloppen en spatelen? Hoe los je een tulband? Wat doe je als de boter te koud is? (Föhn erop!) Hij vertelt dat er minstens vier oorzaken zijn waarom je cake kan instorten en vooral: hoe je dit kunt voorkomen. En wist je dat de red velvet cake vroeger rood werd door een spontane reactie van karnemelk, cacao en azijn?

Wil je alvast iets uit Masterclass Cakes bakken? Op Kookboekennieuws vind je het recept voor de Frisse citroencake en op Rutgers eigen website staat de Yoghurt-stracciatellacake met sinaasappel. Smaakt dat naar meer? Aan dit value for money bakboek kun je je echt geen buil vallen!

Bekijk op bol.com
Masterclass Cakes – Rutger van den Broek – Carrera Culinair – ISBN 9789048848423 – €16,99
Foto omslag: Saskia Lelieveld. Styling: alexstyling.

Andere titels in deze serie:
Masterclass Dips – Ramon Brugman
Masterclass Groente op de BBQ – Julius Jaspers