Iedere bakker kan je vertellen hoe belangrijk gluten zijn voor een goed gerezen brood. Toch zijn er mensen die niet tegen gluten kunnen, zij hebben coeliakie. En er zijn mensen die zeggen overgevoelig voor gluten te zijn. Dankzij die laatste groeiende groep is het aantal glutenvrije producten in de supermarkt enorm toegenomen. Geen wonder dat ook in bloggersland glutenvrij is omarmd. Zelfs Maroeska Metz bakte regelmatig glutenvrij in Heel Holland Bakt.
Van Emmelou Green’s blog Bakers and Fakers verscheen onlangs het boek Bakken zonder gluten. Zij kreeg de diagnose glutenintolerantie toen de schappen nog niet uitpuilden en moest noodgedwongen zelf aan de slag. Met de nodige mislukkingen lukte het steeds beter om “net echte” recepten te ontwikkelen.
Bakken zonder gluten begint met een korte uitleg en opsomming van glutenvrije meelsoorten en bakmiddelen. Vervolgens deelt Emmelou haar foodhacks met je. Alles draait om de vraag: Hoe kun je de structuur die gluten aan baksels geeft nabootsen? Daarnaast is gluten ook belangrijk voor het vers blijven van de baksels en daar is wat aan te doen met vet (roomboter, ei, melk) en suiker. Maar mocht je ook nog graag lactosevrij of vegan willen bakken dan krijg je algemene vervangingstips.
In vier hoofdstukken met pakweg 25 recepten leer je per deel glutenvrij brood, broodjes, pannenkoeken, hamburgerbroodjes, bladerdeeg, crackers en wraps maken. Alles wat ze zelf zo miste toen ze de gluten vaarwel moest zeggen: pain au chocolat op de Franse camping bijvoorbeeld of een heerlijke cheesecake. Aan het faux-roggebrood is vast veel geëxperimenteer vooraf gegaan; beluga linzen, zwarte rijst en appelstroop zorgen hier voor de structuur, kleur en smaak die lijkt op echt roggebrood.
Opvallend – en tegenwoordig ongebruikelijk- is dat de ingrediënten niet altijd in volgorde van gebruik staan en evenmin in afnemende volgorde. Het lijkt een beetje random; goed doorlezen dus voor je begint te bakken. Zo staan er soms ook uitgebreide handelingen in de ingrediëntenlijst (chocolade au bain marie gesmolten met 2 eetlepels boter) die best in de bereiding opgenomen hadden kunnen worden. Maar dat mag uiteindelijk de pret niet drukken. Het is een mooi boek geworden met prettige bladspiegel en prachtig donker fotografiewerk van eigen hand. Een echt basisboek voor de glutenvrije bakker! Oordeel zelf via het inkijkexemplaar.
Bakken zonder gluten – Emmelou Green – uitgever Forte Culinair – ISBN9789461317148 – € 24,99