We leven in een rare tijd; werken vanuit huis en hele dagen samen met de kinderen terwijl er buitenshuis nauwelijks activiteiten zijn. Wellicht biedt Een jaar in de moestuin uitkomst. Want samen lekker eten is ineens heel belangrijk en dat start met groenten en fruit. Juist nu we op onszelf zijn teruggeworpen is het starten van eigen gekweekte producten een aardige bezigheid. Lucy Chamberlain laat zien dat dat ook op kleinere oppervlakken kan: in potten en bakken op je achterplaatsje of zelfs in de vensterbank. Of je nu helemaal zelfvoorzienend wil zijn of kiest voor een makkelijke gezinsmoestuin.

moestuin

Het grootste deel van het boek bestaat uit stap voor stap foto’s per groentesoort. Hoe begin je, wanneer kun je zaaien, welke rassen zijn er en wat heeft de plant nodig voor een rijke oogst? Zowel eenjarigen, kruiden als meerjarige planten komen aan bod. Zo komt rabarber ieder voorjaar opnieuw boven de grond en artisjok is ook een overblijver. Op een dubbele pagina krijg je een teeltplanner voor alle groentes. Zo kun je per maand bekijken wat er gezaaid en geoogst kan worden. Een jaar in de moestuin voorziet eveneens ruimschoots in fruit, uiteraard met snoeitips. Van sappige bessenstruiken tot appels, peren en pruimen.

Hoe leuk is het om je eigen cavolo nero, tijgertomaat, bimi of chioggia bietjes te telen? Een echte meerwaarde is het hoofdstuk problemen oplossen. Want niet alleen wij zijn dol op groenten en fruit, ook allerlei schimmels, beestjes en vogels lusten wel een groen blaadje of rode bes.
Door de vele foto’s krijg je letterlijk een goed beeld bij hoe meeldauw er uitziet of welk onkruid de moestuin probeert over te nemen. Hoe herken je de wortelvlieg en beter nog wat doe je er tegen.

Een jaar in de moestuin staat boordevol info zodat het zelfs iemand met beginnende groene vingers voldoende houvast biedt. Niets geeft zoveel voldoening als vlak voor het eten je eigen groente oogsten met vers fruit als toetje. Dus hou je van lekker eten en koken dan zou een kleine moestuin, als is het op de vensterbank, de volgende stap kunnen zijn.

Een jaar in de moestuin, groente en fruit uit eigen tuin – Lucy Chamberlain – uitgever Good Cook – ISBN9789461432285 – €25,95