De Brabander bakt Hidde de BrabanderBij velen is Hidde de Brabander bekend als de enthousiaste patissier van 24Kitchen, die in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden niet met een zachte g praat. In zijn programma De Brabander bakt laat hij zien hoe je de lekkerste zoete creaties maakt. Dankzij zijn stap voor stap uitleg kan iedereen thuis ook al dit lekkers maken. En dat gaat nog makkelijker nu het boek De Brabander bakt is verschenen. Niet meer meeschrijven met de televisie maar eenvoudigweg het boek op het aanrecht leggen en aan de slag.

Het eerste wat opvalt aan het boek is dat het een stoere, mannelijke uitstraling heeft. Het zit ‘m in de gekozen kleuren, veelal blauw/grijstinten waartegen het gebak mooi afsteekt. Ook is het te zien aan de recepten. Veel sterke, krachtige smaken, in de vorm van pure chocolade en sterke drank zoals whisky en cognac.

De Brabander bakt bevat recepten voor patisserie. Hier wordt niet alleen gebak onder verstaan maar ook desserts, die niet per se uit de oven komen en zoetigheid zoals lolly’s en marshmallows. Het boek is in vieren verdeeld: Classics, Desserts, Sweets en Specials. In het hoofdstuk Classics staan recepten voor klassiek gebak zoals appeltaart, eclairs, key lime pie, wafels en tompouce. Ook staat in dit hoofdstuk een recept van 24Kitchen-collega Mounir Toub voor klassiek Arabisch gebak: ma’amoul.

De recepten zijn weliswaar klassiek maar vaak net even anders dan anders. Zo is de flan van Hidde de Brabander is een taart geworden met een bodem van amandeldeeg. De flan is op smaak gebracht met lavendelbloem. Gebakken perziken in honing met lavendelbloem maken de flan af.

Bij de desserts staan recepten voor bewerkelijke gerechten als soufflé, kulfi, crème brûlée en fruitsabayon maar ook voor verrassend eenvoudige nagerechten als geroosterde avocado en geroosterde pruimen.

Het hoofdstuk Sweets heeft hij ‘samen’ met zijn kinderen gemaakt. Op de foto’s zie je zijn kleintjes enthousiast bezig met het maken van lolly’s. Daarnaast vind je hier ook recepten voor onder meer marshmallows en pepermunt.

In het laatste hoofdstuk staan de Specials. Dit zijn allemaal originele gerechten die Hidde de Brabander zelf heeft ontwikkeld en nu een plek in het boek hebben gekregen. Hidde de Brabander is hier helemaal los gegaan en dat leverde verrassende, niet voor de hand liggende recepten op. Zoals zoete bapao’s, madeleines gedoopt in ganache van chocolade en olijfolie, jeneverappels en gepofte paprika gevuld met financierbiscuit en frambozenconfituur.

Complimenten voor de vormgever want die is er in geslaagd om de recepten op 1 pagina te houden en nog op een overzichtelijke manier ook. Dit moet niet eenvoudig geweest zijn want veel recepten bestaan uit meerdere mini-recepten, ieder voor een onderdeel van het uiteindelijke, samengestelde gerecht.

Hidde de Brabander heeft zelf de foodstyling voor de foto’s gedaan, en het resultaat is prachtig. Robuuste foto’s waarop de gerechten mooi in beeld zijn gebracht. De Brabander bakt is hierdoor een boek geworden dat een genot is om te bekijken.

Het is ook een boek geworden voor ervaren bakkers die in het bezit zijn van keukenmachine, keukenthermometer, kamado-barbecue en gasbrander voor o.a. crème brûlée. Daarnaast zijn er nog al wat ingrediënten nodig die niet bij iedere supermarkt te koop zijn. Hidde Brabander heeft het zelf over Arabische supermarkten, groothandel en delicatessenzaak, maar die zullen niet voor iedereen even dichtbij in de buurt of toegankelijk zijn.

Desondanks is De Brabander bakt een geweldig boek, waarmee je je familie en vriendenkunt verrassen met originele, spectaculaire gerechten die weliswaar even een uitdaging zijn om te maken maar vervolgens een lust voor oog en mond zijn.

Bekijk op bol.com

De Brabander bakt – Hidde de Brabander – 24Kitchen (A.W. Bruna) – ISBN 978 94 005 0943 6 – € 20,00