De mussen vallen al dagen van het dak dus een verfrissend drankje is dan heerlijk. Mocktails laat zien dat dat prima zonder alcohol kan. Zowel in de supermarkt als de bij de slijter zijn er tegenwoordig 0% alternatieven voor wijn, bier en gedestilleerd. Ook limonadesiroop is geen ‘ranja met een rietje voor Sofietje’ meer met complexe en volwassen smaken in het schap.

mocktails

Volgens Mocktails willen we de opwindende smaken, de glitter en de glamour die moderne cocktails bieden maar dan zonder de kater. Je krijgt een handleiding die je helpt om grip te krijgen op het aanbod van ingrediënten dat je kunt gebruiken om een mocktail in elkaar te flansen. Nou ja, in elkaar flansen doet geen recht aan de kunst van cocktails maken. En daar komt best wat bij kijken: een blender, cocktailshaker, kaasdoek, stampers, lepels en verschillende soorten glazen. Dan moeten de ingrediënten nog komen. Tamarindepasta, granaatappelmelasse en glycerine bijvoorbeeld. Die laatste schijnt het mondgevoel van alcohol na te kunnen bootsen.

Vervolgens komen diverse soorten cordials, siropen, shrubs en switchels recepten aan de orde. Zo kun je zelf ginsiroop maken met onder meer jeneverbessen maar ook chocoladesiroop. Met die basisrecepten maak je frambozen-tijm cordial, rabarber shrub of een gember schwitzel. Dat is al heerlijk met wat ijskoud bruiswater, en dan moeten de echte mocktail recepten nog beginnen.

Voor die mocktail recepten heb je naast andere ingrediënten verschillende soorten (zelfgemaakte) siroop en shrub nodig. Citroen-munt-fizz is een voorbeeld van een niet al te ingewikkeld dankje. Met muntsiroop, vers citroensap, wat oranjebloesemwater en bruiswater ben je er. Soms is er meer nodig. Meer onderdelen zoals verschillende soorten zelfgemaakte siroop of meer handelingen zoals het kloppen van aquafaba. De alcoholvrije gedestilleerde dranken die je soms nodig hebt, zoals de Seedlip Spice 94, zijn net zo duur als hun alcoholische broertjes. Maar als je van plan bent om vaker mocktails te maken of zelfs een mocktail party te organiseren dan is een voorraadje aanleggen een goede investering.

Spritz di Barra is er eentje die ik zeker ga maken: gekoelde crodino rosso gecombineerd met alcoholvrije IPA en een citroenkrul om het af te maken. Inderdaad lekker bitter en kruidig. Je vindt in Mocktails 60 recepten voor alcoholvrije drankjes en inspiratie om zelf siropen en shrubs te maken. Zo blijf je fris en fruitig!

Mocktails – Jassy Davis – uitgever Good Cook – ISBN9789461432575 – € 13.50