Vraag jij jezelf wel eens af of al die kleine beetjes die je voor een beter milieu doet eigenlijk wel wat uitmaken in het grote geheel? Mijn hoop is dat al die beetjes die wij samen doen er dan maar voor zorgen dat wij deze planeet niet nog slechter achterlaten voor de generatie na ons. Precies die gedachte is eigenlijk wat Becky Alexander ons hier wil meegeven met De groene lunchbox. Je lunch iedere dag buiten de deur halen is namelijk niet alleen maar kostbaar voor je portemonnee. Wat dacht je van al die verpakkingen of kartonnen bekers die je daarna weer weggooit en de milieu-impact die dat heeft? En voedselverspilling kunnen we ook goed tegengaan door eerst eens te leren de etensrestjes van thuis te gebruiken. Ook wat minder vlees eten is een hele effectieve manier om je negatieve impact op het milieu te verminderen.

In de introductie van De groene lunchbox krijgen we eerst tips voor milieubewust boodschappen doen en welke voedselcontainers je het beste kunt gebruiken voor je meeneem lunch. Daarna volgen 60 vegetarische recepten voor salades, warme lunches, soep, broodlunches en snacks. De recepten zijn heel overzichtelijk en niet moeilijk om te maken. Ook goed aanpasbaar als je bijvoorbeeld alleen maar vegan wilt eten. Om je vooral te stimuleren voedselverspilling tegen te gaan, staan er boven de recepten grappige symbolen. K3 voor koelkast, keukenkastjes en kelder, 5 voor supersnelle lunches, R voor restjes, VA voor vorige avond en W voor weekend. Als je eenmaal je eigen salades en vooral je eigen saladedressings gaat maken wil je ook echt niet anders meer is de gedachte. Met smakelijke recepten voor bijvoorbeeld een regenboogsalade met bietjes en hazelnoot-dukkah of een burritobox met geblakerde mais en avocado-limoensalsa denk ik ook dat die flauwe supermarkt salade snel verleden tijd is.

Nu het toch wat kouder buiten is gaat mijn voorkeur meer uit naar een warme lunch. En dat hoeft niet altijd een soepje te zijn, ook al krijg je daarvoor genoeg recepten. Kook je bijvoorbeeld  ’s avonds het recept voor een pittige chili van rode bonen en mais met limoen en koriander dan neem je dat restje de volgende dag ook prima mee als lunch. Aan de broodliefhebbers is natuurlijk ook gedacht maar nu eens een keer met wat anders dan standaard kaas of vleeswaren voor op je boterham. Naast de meer gebruikelijke hummus en guacamole zien we toch ook heel veel andere groentenspreads wat weer een fijn vegetarisch broodje oplevert. Denk aan een limabonenpuree met geroosterde rode paprika of een guacamole van tuinbonen en erwten. Tot slot krijg je ook nog een aantal leuke recepten voor verantwoorde snacks zoals dadelballetjes, boerenkoolchips, notenrepen of frisse bramen-bananencakejes.

De gedachte die achter dit boek zit is natuurlijk erg sympathiek, maar zelfs als je alleen maar een manier zoekt om dagelijks gewoon wat gezonder met vooral meer groenten te eten, thuis of op je werk, dan is De groene lunchbox een leuke aankoop voor nog meer inspiratie.

De groene lunchbox | Becky Alexander
Laurence King | €18,-
ISBN 9789492938718