Het Kookboek voor een heerlijk chaotisch leven van de Vlaamse Martena Duss & Laurence Roothooft is vast met veel plezier gemaakt. Dat straalt er aan alle kanten vanaf. De twee hebben beiden een nogal druk en chaotisch leven maar willen wel een lekkere maaltijd op tafel die snel klaar is en niet al te veel ingrediënten bevat.

De eerste glimlach op je gezicht komt als je de cover bekijkt. Een foto van een kleurrijk culinair stilleven gemaakt van vilt. Echt heel leuk. De tweede glimlach komt als je de namen van de zes hoofdstukken ziet:

Recepten voor wanneer je per ongeluk vergeten bent boodschappen te doen
Recepten voor wanneer je vrienden in aantocht zijn
Recepten voor wanneer je geen poedel hebt die al je resten opeet
Recepten om het weer goed te maken met de kinderen
Recepten voor wanneer je geen zin hebt om te koken
Recepten voor wanneer het leven zoeter mag

De derde glimlach komt als je ziet dat er in het boek nog veel meer foto’s van culinaire stillevens van vilt te vinden zijn. En ja, er zijn ook foto’s van mensen en gerechten maar de viltcreaties trekken echt de aandacht. Ze zijn stuk voor stuk creatief en origineel en het zou me niet verbazen als er mensen zijn die denken: “dat ga ik ook eens een keer maken.” Ook een portret van Martena en Laurence is in vilt uitgevoerd.

Maar waar het uiteindelijk echt om gaat zijn de recepten. Lekker koken als je vergeten bent boodschappen te doen? Kan dat? Ja dat kan want uiteraard heb je altijd wel een basisvoorraad in huis. Dus dan maak je bijvoorbeeld Pasta met sardines, tomaat en olijven of Mujadara (kruidige rijst met linzen). Als je geen zin hebt om te koken dan staat een Turkse linzensoep snel op tafel. Net als de Luie quiche met broccoli en basilicum. Zijn er vrienden in aantocht dan scoor je met Krokante scampi’s met zoete chilisaus of je maakt een aantal van de lekkere dips en zet er een schaal rauwkost en wat stokbrood naast.

Als het leven wat zoeter mag dan is er een lijst met heerlijkheden zoals Kardemummabullar (Zweedse kardemombroodjes) of Martena’s amandel-chocoladecake.
Je snapt natuurlijk wel dat de recepten om het weer goed te maken met de kinderen zowat allemaal comfortfood zijn. Een bloemkool met worst uit de oven of simpele balletjes in tomatensaus.
De restjes opmaken doe je als je geen poedel hebt die ze opeet. We maken Kimchi croques (wij noemen dat een tosti) of Oranje soep met kokos en limoenblad.

Dat Martena en Laurence van koken en lekker eten houden mag duidelijk zijn. De Vlaamse bourgondische inborst komt in veel recepten terug. Toch zijn alle recepten even simpel en snel. De tien knapperige scones staan binnen een half uur op tafel. De Bibimpap vergt wat meer tijd maar dan heb je ook wel een heel fijne maaltijd. De Risotto met tomaat is te simpel voor woorden maar levert een bord vol troost en bomvol smaak op. Er is een index met recepten maar ook een register op ingrediënt.

En dit boek cadeau geven met een pak gekleurde vellen vilt erbij is wel een topidee. Ook voor jezelf.

Kookboek voor een heerlijk chaotisch leven | Martena Duss & Laurence Roothooft
Uitgeverij Lannoo | €25,99
ISBN 9789401476706