De ondertitel van het boek Eating apart together vat het boek uitstekend samen: “ruim 40 gerechten waar verstokte vleeseters en fanatieke vegetariërs samen van kunnen genieten”.
Het boek is geschreven door twee vriendinnen, Tessel Peijenburg en Niki Jongman, die graag samen koken en eten. Het was alleen lastig om dat zo te doen dat zij daarbij beiden aan hun trekken kwamen. De één is namelijk de verstokte vleeseter en de ander de fanatieke vegetariër.
Zij hebben vier jaar aan dit boek gewerkt en hebben hun wens om er ook daadwerkelijk een boek van te maken met behulp van crowdfunding kunnen uitvoeren.

Het is een heel leuk boek voor wanneer bijvoorbeeld je kind opeens besluit om vegetariër te worden of wanneer een vegetariër en een vleeseter gaan samenwonen. Je kookt samen een maaltijd met bijna een identieke ingrediëntenlijst, maar net anders. En toch is het wel echt samen eten.
Je ziet dit duidelijk terugkomen op de foto’s. Naast elk recept staat namelijk een foto van één..euhh..twee borden. Eén bord met twee helften die bijna identiek zijn maar dus toch net anders.
Zo heb je Pasta Pesto: op de ene helft zijn kikkererwten toegevoegd aan de pasta en op de andere helft kipfilet. Of bij de rijstsalade: cashewnoten voor de ene eter en tonijn voor de andere.

Het boek is ingedeeld naar de verschillende hoofdgerechten: pasta, rijst, risotto, salade, stamppot, supergraan, uit de oven, uit het vuistje en specials!  Bij ‘uit het vuistje’ kan je denken aan de wrap, burger en het pitabroodje. ‘Specials’ zijn bijvoorbeeld kaasfondue en de barbecue.
In dit boek wordt dus geen aandacht besteed aan voorgerechten en nagerechten, maar daar zijn de verschillen ook vaak kleiner, zeker bij nagerechten.

Bovenaan elk recept staat aangeven hoeveel minuten je in de keuken bezig bent en voor hoeveel personen je het klaarmaakt. Daaronder staan de handelingen in korte duidelijke stappen beschreven.
De ingrediëntlijst is erg origineel. Naast de hoeveelheden van elk ingrediënt en het verschil voor de vegetariër en de vleeseter staat een fotootje van de benodigde ingrediënten. Samen met de foto’s van het gerecht op de pagina ernaast heeft het boek hierdoor een vrolijke uitstraling. Om dat verder te benadrukken staat er bij elk recept een komische aangepaste tekst van een beroemdheid. Zo staat er bij de Griekse pita: “We can be gyros, just for one day” (David Bowie).

Wat je dus ook bent, vegetariër of vleeseter, en wie je vrienden ook zijn in dit boek staan zo’n 40 recepten die leuk en eenvoudig zijn om te maken.

Eating apart together – Tessel Peijenburg en Niki Jongman – Uitgeverij Orlando – €19,95 – ISBN 978 94 9208 645 7