Of je nu wel of niet de laatste culinaire trends, diëten of adviezen van het Voedingscentrum volgt, één ding kan niemand zijn ontgaan: we moeten aan de groente. Chefs als Yotam Ottolenghi en Alain Passard timmeren er al jaren mee aan de weg en zelfs de Schijf van Vijf werd aangepast. 250 gram groente per dag en 2 stuks fruit is nu de richtlijn. Dat is niet voor iedereen even makkelijk te realiseren en daar speelt de nieuwe kookboekenserie De groentekeuken handig op in. Voor elk moment van de dag bevatten de vier titels recepten met veel groente en fruit. Goede start geeft je gevarieerde ontbijtrecepten; Bordjes & bowls en Hapjes & Dips zijn er voor lunch en snack, en in  Snel klaar vind je voor ongeveer een maand makkelijke maaltijden.

De vriendelijk geprijsde serie oogt fris en no-nonsens en doet denken aan de populaire Groene sapjes-serie van Fern Green. De inhoudsopgave met foto’s toont je in een oogopslag alle 30 gerechten. Heldere fotografie, een ingrediëntenlijst onderverdeeld in ‘Voorraadkast’, ‘Groente & Fruit’, ‘Zuivel’, en tijdsindicatie voor voorbereiding, bereiding en rusten. Let wel even op de hoeveelheden: recepten zijn soms voor 1, soms voor 2, 4, 6 of meer personen. De recepten zijn vega danwel vegan en vaak glutenvrij en ook dat staat duidelijk aangegeven.

Een beter klimaat begint bij het ontbijt, zei Jonathan Safran Foer onlangs. Laten we daar dus beginnen. In Goede start, ontbijt vind je usual suspects als een smoothie, pancakes en granola, maar ook Groene shakshouka en Wentelteefjes met champignons. Vaker fruit dan groente, maar aan spinazie en snijbiet in de ochtend moeten de meeste mensen waarschijnlijk nog even wennen. De zoete gerechtjes zijn vaak ook prima geschikt als dessert of tussendoortje. Online kun je de inhoudsopgave van de andere titels zien en ook die bestaan uit een mix van prima basics en originelere recepten. Alvast iets maken? Hier vind je het recept voor Bicher muesli.

Heel spannend wordt het misschien niet, maar voor wie begint met koken of inspiratie zoekt om inderdaad meer groente en fruit tot zich te nemen, is dit een uitstekende start. Aantrekkelijke verpakking, aardig foolproof en een prima prijs. Wie groener wil eten, heeft De groentekeuken nodig.

De groentekeuken – Émilie Franzo – Kosmos Uitgevers – €9,99 per deel
Goede start, ontbijt ISBN 97890215774387
Hapjes & dips ISBN 9789021574400
Bordjes & bowls ISBN 9789021574394
Snel klaar ISBN 9789021574370 (leverbaar vanaf 3-12-2019)